Universidad de Córdoba

Ingeniería de
Sistemas de Producción

Libros, Capítulos de libros, Monografías

 

  • VEGA-ALONSO S., PÉREZ-MARÍN D.C., GUERRERO-GENIL J.E., DE LA HABA M.J., BURÓN-JIMÉNEZ T AND GARRIDO-VARO, A. 2013. Evaluation of a MEMS-NIRS portable instrument for quality control of processed animal proteins (PAPS) at the rendering plant.In: 16th International Conference on Near Infrared Spectroscopy. La Grande Motte, in the Languedoc Rousillon region of France, pp.94, in press.
  • CABEZAS, A.B., ROMERO L., LARA P. AND DE PEDRO E.J. 2012. Iberian pig price cycle: Extremadura market. In: 7th International Symposium on the Mediterranean Pig. Zaragoza: CIHEAM, pp 649-653. (Options Méditerranéennes: Série A. Séminaires Méditerranéens; n. 101). De Pedro E.J. (ed.), Cabezas A.B. (ed.). 7. International Symposium on the Mediterranean Pig, 2010/10/14-16, Córdoba (Spain). 
  • DE PEDRO E.; CABEZAS SERRANO A.B. 2012. 7th International Symposium on the Mediterranean Pig. Zaragoza: CIHEAM, 2012. 677 p. (Options Méditerranéennes: Série A. Séminaires Méditerranéens; n. 101). 7. International Symposium on the Mediterranean Pig, 2010/10/14-16, Córdoba (Spain). 
  • ZAMORA-ROJAS E., GARRIDO-VARO A. Mª., GUERRERO-GINEL J. E., PÉREZ-MARÍN D. and DE PEDRO-SANZ E. J. 2012. Non-destructive analysis of fresh Iberian pork loins by near-infrared spectroscopy (NIRS). In: 7th International Symposium on the Mediterranean Pig. Zaragoza: CIHEAM, 2012. p. 601-606. (Options Méditerranéennes: Série A. Séminaires Méditerranéens; n. 101). De Pedro E.J. (ed.), Cabezas A.B. (ed.). 7. International Symposium on the Mediterranean Pig, 2010/10/14-16, Córdoba (Spain). 
  • SERRANO A., DE PEDRO E., MORERA C., VÁZQUEZ F., MORENO A., GARRIDO-VARO A.Mª., GUERRERO J.E., PÉREZ MARÍN D.C. FERNANDEZ-CABANÁS V.M. GARCÍA-OLMO J. AND NÚÑEZ-SÁNCHEZ N. 2012. Individual characterization of iberian pig through NIRS technology: Implementation in Sierra de Sevilla S.A. In: 7th International Symposium on the Mediterranean Pig. Zaragoza: CIHEAM, 2012. p. 615-619. (Options Méditerranéennes: Série A. Séminaires Méditerranéens; n. 101). De Pedro E.J. (ed.), Cabezas A.B. (ed.). 7. International Symposium on the Mediterranean Pig, 2010/10/14-16, Córdoba (Spain). 
  • DE PEDRO E. 2008. Técnicas de laboratorio para el control de calidad de ganado porcino Ibérico. En “El Cerdo Ibérico: una revisión transversal”. J. Forero (Coord.). pp 353-375. Eds. Junta de Andalucía. Consejería de Agricultura y Pesca y Fundación Caja Rural del Sur. Publica: Dirección General de Planificación Análisis de Mercados. Servicio de Publicaciones y Divulgación. Sevilla. ISBN: 978-84-8474-244-9. ( Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. ).
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  • DE PEDRO E.; NÚÑEZ N.; GARCÍA J.; APARICIO D.; CAMPOS M.I.; PÉREZ M.D.; FERNÁNDEZ V.M. and GARRIDO A., 2007. Implementing near infrared spectroscopy in the Iberian pork industry. In: 5. International Symposium on the Mediterranean Pig . Zaragoza: CIHEAM, 2007. p. 225-227. (Options Méditerranéennes: Série A. Séminaires Méditerranéens; n. 76). Audiot A. (ed.), Casabianca F. (ed.), Monin G. (ed.). 5. International Symposium on the Mediterranean Pig, 2004/09/16-19, Tarbes (France). ISBN 2-85352-364-O. 
  • DE PEDRO E.; DE LA HABA M.J.; GARCÍA J., GARRIDO A. and NUÑEZ N. 2007. Evaluation of Iberian pig carcasses based on NIR spectra of pork loins. In: 5. International Symposium on the Mediterranean Pig . Zaragoza: CIHEAM, 2007. p. 219-223. (Options Méditerranéennes: Série A. Séminaires Méditerranéens; n. 76). Audiot A. (ed.), Casabianca F. (ed.), Monin G. (ed.). 5. International Symposium on the Mediterranean Pig, 2004/09/16-19, Tarbes (France). ISBN 2-85352-364-O. 
  • FERNÁNDEZ A.; GARCÍA-CASCO J.; DE PEDRO E.; SILIÓ L. and RODRÍGUEZ M.C. 2007. Genetic antagonism between intramuscular fat content and primal cuts in Iberian pigs ?. In: 5. International Symposium on the Mediterranean Pig . Zaragoza: CIHEAM, 2007. p. 43-46. (Options Méditerranéennes: Série A. Séminaires Méditerranéens; n. 76). Audiot A. (ed.), Casabianca F. (ed.), Monin G. (ed.). 5. International Symposium on the Mediterranean Pig, 2004/09/16-19, Tarbes (France). ISBN 2-85352-364-O. 
  • GARRIDO-VARO A. and DE PEDRO E. 2007. The role of Near-Infrared Spectroscpy in verifying label information in agro-foresty products. In “Handbook of Near-Infrared Analysis. (Third Edition). pp 387 – 397. Edtrs. D. A. Burns and E. W. Ciurczak. Publish. CRC Press.Taylor & Francis Group. London UK ISBN 978-0-8493-7393-0. ( Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. ).
  • FERNÁNDEZ I.; GÓMEZ A.; MORENO P.; FERNÁNDEZ P.; DE PEDRO E.; DÍAZ E. y SÁNCHEZ L. 2005. Características de las bellotas de encina (Quercus ilex) en diferentes zonas del valle de los Pedroches (Córdoba). Inventario bromatológico. En “Producciones agroganaderas: Gestión eficiente y conservación del medio natural”. pp 383 -389. Ed. B. de la Roza Delgado, A. Argamentería Gutiérrez. A. Martínez Fernández. K. Osoro Otadui. Gijón. (Solicitar al autor).
  • SÁNCHEZ L.; RÍSQUEZ J. A.; LÓPEZ F.J.; DÍAZ E.; GÓMEZ-CABRERA A.; DE PEDRO E.; GUERRERO J.E.; PÉREZ-MARÍN M.D. and GARRIDO-VARO A. 2004. NIRS technology transfer: experience of a livestock farmers cooperative. In “Near Spectroscopy: Proceedings of the 11th International Conference” pp 43-47. Edtrs. A.M. C. Davies and A. Garrido-Varo. Publish. NIR Publications, 6 Charlton Mill, Charlton, Chichester, West Sussex UK ISBN 0 9528666 4 1. (Solicitar al autor).
  • FERNÁNDEZ-CABANÁS V.M.; GARRIDO-VARO A.; GARCÍA OLMO J.; DE PEDRO E. and DARDENNE P. 2004. Influence of mathematical pretreatments on Iberian pig fat calibrations affected by uncontrolled error sources. In “Near Spectroscopy: Proceedings of the 11th International Conference” pp 219-223. Edtrs. A.M. C. Davies and A. Garrido-Varo. Publish. NIR Publications, 6 Charlton Mill, Charlton, Chichester, West Sussex UK ISBN 0 9528666 4 1. (Solicitar al autor).
  • GARCÍA-OLMO J.; GARRIDO-VARO A.; DE PEDRO E.; MUÑOZ F.; ANDUEZA D. and  PUIGDOMENECH A.. 2004. Calibration transfer of fatty acids equations between NIR instruments located in different geographical sites. In “Near Spectroscopy: Proceedings of the 11th International Conference” pp 295-299. Edtrs. A.M. C. Davies and A. Garrido-Varo. Publish. NIR Publications, 6 Charlton Mill, Charlton, Chichester, West Sussex UK ISBN 0 9528666 4 1. (Solicitar al autor).
  • GARCÍA-OLMO J.; GARRIDO-VARO A. and DE PEDRO E. 2004. Comparison of NIR chemometric models to recognize the type of feeding of Iberian pigs. In “Near Spectroscopy: Proceedings of the 11th International Conference” pp 501-504. Edtrs. A.M. C. Davies and A. Garrido-Varo. Publish. NIR Publications, 6 Charlton Mill, Charlton, Chichester, West Sussex UK ISBN 0 9528666 4 1. (Solicitar al autor)
  • ORTIZ V.; ESPAÑA F.; GAITÁN A.J.; DE PEDRO E. and PÉREZ J. 2004. Pork meat mixes characterization through near infrared spectroscopy. Freezing / thawing effect on the models. In “Near Spectroscopy: Proceedings of the 11th International Conference” pp 523 - 528. Edtrs. A.M. C. Davies and A. Garrido-Varo. Publish. NIR Publications, 6 Charlton Mill, Charlton, Chichester, West Sussex UK ISBN 0 9528666 4 1. (Solicitar al autor).
  • LUNA-DELGADO P.; RUZ-GÓMEZ A.; DE PEDRO E. and GARRIDO-VARO A. 2004. Assessing the ability of a FT-NIR pre-calibrated instrument for prediction of chemical composition in Iberian pig meat. In “Near Spectroscopy: Proceedings of the 11th International Conference” pp 529-533. Edtrs. A.M. C. Davies and A. Garrido-Varo. Publish. NIR Publications, 6 Charlton Mill, Charlton, Chichester, West Sussex UK ISBN 0 9528666 4 1. (Solicitar al autor).
  • PÉREZ APARICIO J.; DE PEDRO SANZ E.; GARCÍA OLMO J.; GÓNZALEZ RODRÍGUEZ A.; MIRANDA LOSA C. and ESPAÑA ESPAÑA F. 2004. Utilization of NIR to predict the fat percentage on commercial sliced “salchichón”. In “Near Spectroscopy: Proceedings of the 11th International Conference” pp 541-545. Edtrs. A.M. C. Davies and A. Garrido-Varo. Publish. NIR Publications, 6 Charlton Mill, Charlton, Chichester, West Sussex UK ISBN 0 9528666 4 1. (Solicitar al autor).
  • DE PEDRO E.; GARCÍA-OLMO J.; MUÑOZ D. and RAMOS A. 2004. Quantitative and qualitative NIRS analysis of acorns (Quercus, Sp). . In “Near Spectroscopy: Proceedings of the 11th International Conference” pp 775-779. Edtrs. A.M. C. Davies and A. Garrido-Varo. Publish. NIR Publications, 6 Charlton Mill, Charlton, Chichester, West Sussex UK ISBN 0 9528666 4 1. (Solicitar al autor).
  • ESPAÑA F., GAITÁN A. J.; ORTIZ V., DE PEDRO E. Y PÉREZ J. 2004. Aportación en la viabilidad técnico / comercial del uso de la espectroscopia de infrarrojo cercano en embutidos Ibéricos. Actas del III Congreso Español de Ingeniería de Alimentos. CD-Rom. Pamplona. ISBN: 84-688-7989-4. (Solicitar al autor).
  • FERNÁNDEZ I.; GÓMEZ A.;, MORENO P.; DE PEDRO E.; DÍAZ E.; LÓPEZ F.J. y SÁNCHEZ L. 2004. Variabilidad de las características de las bellotas en el Valle de los Pedroches (Córdoba). En “Pastos y Ganadería Extensiva”. pp 317 -322. Ed. B. García-Criado, A García-Ciudad, B.R. Vázquez de Aldana y I. Zabalgogeazcoa. Salamanca. I.S.B.N.: 84-688-6576-1. (Solicitar al autor).
  • GUTIÉRREZ J.C.; DE PEDRO E.; LÓPEZ R. y PULIDO, I. 2003. Modelos ARIMA como ayuda a la toma de decisiones en un sistema intensivo de producción en medio acuático. En “II CONGRESO NACIONAL AGROINGENIERÍA”. pp 525 - 530. Córdoba. (Solicitar al autor).
  • PEREZ-MARÍN M.D.; DE PEDRO E.J.; GARCÍA-OLMO J. and GARRIDO A. 2002. Near Infrared analysis of Iberian pig fat: Repeatability file effect. In “Near Spectroscopy: Proceedings of the 10th International Conference”. pp 473-475. Edtrs. A.M. C. Davies and R. K. Cho. Publish. NIR Publications, 6 Charlton Mill, Charlton, Chichester, West Sussex UK ISBN 0 952866633. ( Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. ).
  • GARCÍA-OLMO J.; GARRIDO A. and DE PEDRO E.J. 2002. Understanding the “H” statistic during routine analysis of animal fats. In “Near Spectroscopy: Proceedings of the 10th International Conference”. pp 119-122. Edtrs. A.M. C. Davies and R. K. Cho. Publish. NIR Publications, 6 Charlton Mill, Charlton, Chichester, West Sussex UK ISBN 0 952866633. (Solicitar al autor).
  • GARCIA OLMO J. y DE PEDRO E.J.  2002. Evaluación del régimen alimenticio en canales y productos del cerdo Ibérico. III Curso Modernización de las Explotaciones de Ganado Porcino Ibérico. pp 151 – 182. Ed Obra Social y Cultural de Cajasur. Córdoba. ISBN 84-7959-500-0. (Solicitar al autor).
  • DE PEDRO E.J. 2001. Calidad de las canales y de los productos del cerdo Ibérico: Técnicas de control y criterios de calidad. En Porcino Ibérico: Aspectos claves. C. Buxadé y A. Daza (Coordinadores). pp 589-622. Ed. Mundi-Prensa Madrid. ISBN: 84-7114-876-5. ( Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. ).
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  • DE PEDRO E.J.; GARCÍA-OLMO J. y GARRIDO-VARO A. 2001. Cerdo-Ibérico: foro de discusión sobre el cerdo Ibérico en Internet. En “I Congreso Mundial del Jamón. pp 439-440. Ed Junta de Andalucía. Consejería de Agricultura y Pesca. Sevilla. ISBN 84-8474-029-3. ( Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. ).
  • GARCÍA-OLMO J.; DE PEDRO E.J.; GARRIDO A.; JIMENEZ A.; SALAS J. and SANTOLALLA M. 2000. Fatty acids analysis of Iberian pig fat by near infrared spectroscopy (NIRS). In: Tradition and innovation in Mediterranean pig production . Zaragoza: CIHEAM, 2000. p. 191-195. (Options Méditerranéennes: Série A. Séminaires Méditerranéens; n. 41). Almeida J.A. (ed.), Tirapicos Nunes J. (ed.). 4. International Symposium on Mediterranean Pig, 1998/11/26-28, Evora (Portugal). ISBN 2-85352-213-X. http://om.ciheam.org/om/pdf/a41/00600133.pdf
  • GARCÍA-OLMO J.; GARRIDO A. and DE PEDRO E.J. 2000. Advantages and disadvantages of multiple linear regression and partial least squares regression equations for the prediction in fatty acids. In “Near Spectroscopy: Proceedings of the 9th International Conference”. pp 253-258. Edtrs. A.M. C. Davies and R. Giangiacomo. Publish. NIR Publications, 6 Charlton Mill, Charlton, Chichester, West Sussex UK ISBN 0 9528666 1 7. (Solicitar al autor)
  • DE PEDRO E.J.; GARRIDO A.; LOBO A.; DARDENE P. and MURRAY Y. 1995. Objective classification of Iberian pig carcasses: GC v NIRS. In “Leaping ahead with near infrared spectroscopy”. pp 291-295. Edtrs G.D. Batten; P.C. Flinn; L.A. Welsh and A.B. Blakeney. Edita: Royal Australia Chemical Institute. Australia. ISBN: 0-90-958982-8. ( Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. ).
  • GÓMEZ CABRERA A. y DE PEDRO SANZ E.J. (Coord.). 1993. Nuevas Fuentes de Alimentos para la Producción Animal. pp 993. Congresos y Jornadas nº 30. Ed. Junta de Andalucía. Consejería de Agricultura y Pesca. Sevilla ISBN: 84-87564-87-9  ( Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. ).
  • DE PEDRO E.J.; GARRIDO A.; BARES I.; CASILLAS M. and MURRAY I. 1992. Application of near infrared spectroscopy for quality control of Iberian pork industry. In "Near infra-red spectroscopy bridging the Gap between Data Analysis and NIR Applications". pp 345-348. Edtrs. K.I. Hildrum; T. Isaksson; T. Naes and A. Tandberg. Edita: Ellis Horwood. New York. ISBN: 0-13-617416-7. ( Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. ).