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POTENCY OF TWO PROPRIETARY MICRONUTRIENT PREMIXES FOR BROILER CHICKENS AT MARGINALLY DEFICIENT PROTEIN CONTENTS
EFICACIA DE DOS ADITIVOS CON MICRONUTRIENTES PARA BROILERS CON NIVELES DE PROTEÍNA MARGINALMENTE DEFICIENTES

Oduguwa O.O.1, B.O. Oduguwa2, A.O. Fanimo1, M.A. Dipeolu1,

1, Department of Animal Nutrition. University of Agriculture. P.M. B. 2240. Abeokuta. Nigeria.
2, Research and Development Centre. University of Agriculture. P.M. B. 2240. Abeokuta. Nigeria.

Palabras clave adicionales
Vitamin. Trace mineral.
 
Additional keywords
Vitaminas. Minerales traza.
 
Resumen
An experiment was conducted to determine the potency of two proprietary micronutrient premixes for broiler chickens at marginally deficient protein contents. Four isocaloric rations were prepared such that each containing one of two locally purchased vitamin and trace mineral premixes (labelled PPA and PPZ) were formulated to contain 22 or 20 percent crude protein. 320 unsexed day old Hubbard broiler chicks were randomly alloted to the four dietary treatments. Each treatment had 2 replicates of 40 birds each. Performance, metabolic trials, carcass evaluation and levels of some blood metabolites were determined in an experiment that lasted 35 days. PPZ fed at 22 percent crude protein content produced birds with higher live weight and weight gains than those fed PPA at the same crude protein content. No difference was observed (p>0.05) between the final live weight of the birds fed PPZ or PPA at 20 percent crude protein content. Birds fed PPZ and 20 percent crude protein did not eat more (p>0.05) than those on the same premix but on 22 percent crude protein. So also those on PPA and 20 percent had similar (p<0.05) feed intake with those on the same premix at 22 percent crude protein. The best efficiency of feed utilization values was obtained for birds on PPZ at 22 percent crude protein. Generally, birds that received PPZ at either of the crude protein contents had better relationships between protein intake and body weight gain than those fed PPA. The dietary treatment did not significantly affect the nitrogen digestibilities and the retention of the birds. Birds fed each premix type at higher protein level had higher live weight before slaughter than those fed at the lower protein contents. Birds fed at 22 percent crude protein had higher (p<0.05) contents of total proteins and its albumin fractions in their serum than those fed the same premix type but at 20 percent crude protein. The uric acid, creatine and creatinine in the serum of birds fed the various dietary treatments did not vary significantly. It was concluded that a good premix profile such as PPZ fed at adequate protein content (22 percent) gave satisfactory results. The superiority of the profile was however not distinct when a lower (20 percent) protein content was employed.
 
Summary
Se realizó un experimento para determinar la potencia de dos correctores de micronutrientes sobre broilers marginalmente deficientes en proteína. Fueron preparadas cuatro raciones isocalóricas, ajustadas a 22 o 20 p.100 de proteína bruta, que contenían uno o dos correctores con vitaminas y minerales traza (PPA y PPZ) adquiridos en el mercado local. Trescientos pollos Hubbard, de un día de edad y sin sexar, fueron distribuidos al azar en cuatro tratamientos alimenticios, cada uno con dos repeticiones de 40 pollos cada una. En un experimento que se prolongó durante 35 días se llevaron a cabo determinación del rendimiento, ensayos metabólicos evaluación de la canal y niveles de algunos metabolitos sanguíneos. En una dieta con el 22 p.100 de proteína bruta el aditivo PPZ dio lugar a pollos con mayor peso vivo y ganancias de peso que el PPA con el mismo nivel de poroteína. No se encontró (p>0,05) diferencia entre el peso vivo final de las aves con uno u otro aditivo cuando consumían 20 p.100 de proteína bruta. La cantidad de alimento ingerido por los animales tratados con PPZ o PPA fue similar con 20 o 22 p.100 de proteína bruta. La mayor eficacia de utilización alimenticia se logró con animales a los que se administró PPZ con 22 p.100 de proteína. En general el aditivo PPZ, a cualquier nivel de proteína, indujo mejor relación entre la ingestión de proteína y el peso vivo. En general, los tratamientos alimenticios no afectaron a la digestibilidad y retención del nitrógeno por las aves. En los dos tratamientos (PPZ y PPA), los animales alimentados con mayor nivel de proteína arrojaron mas peso al sacrificio que lo que recibieron nivel más bajo. Asimismo, las aves dentro de un determinado aditivo que ingirieron los niveles más altos de proteína, mostraron, mayor nivel (p<0,05) de proteína total y su fracción albúmina en el suero. Ninguno de los tratamientos alimenticios indujo variación en los niveles séricos de ácido úrico, creatina y creatinina. Se concluyó que un aditivo adecuado como el PPZ suministrado junto a un nivel suficiente de proteína (22 p.100), producía resultados satisfactorios. Sin embargo la superioridad de este aditivo no era manifiesta cuando el nivel de proteína disminuye a 20 p.100.
 
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