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GROWTH RESPONSE AND SERUM BIOCHEMICAL PARAMETERS OF STARTER BROILER CHICKENS FED TOASTED AFRICAN YAM BEAN (SPHENOSTYLIS STENOCARPA) SEEDS MEAL WITH ENZYME SUPPLEMENTATION
RESPUESTA DE CRECIMIENTO Y PARáMETROS BIOQUíMICOS DEL SUERO EN BROILERS DE INICIACIóN ALIMENTADOS CON HARINA DE SEMILLAS TOSTADAS DE ñAME AFRICANO Y SUPLEMENTACIóN ENZIMáTICA

Raji, M.O.1@; Adeleye, O.O.2; Mosobalaje, M.A.1; Ogunjimi, J.T.2 and Tewe, O.O.2

1Department of Animal Health and Production. Oyo State College of Agriculture and Technology. Igboora. Nigeria.
2Department of Animal Science. University of Ibadan. Oyo State. Ibadan. Nigeria.

Additional keywords
Toasted African yam bean seed meal. Enzyme supplementation. Performance. Serum biochemistry.
 
Palabras clave adicionales
Harina tostada de semilla de ñame africano. Suplementación enzimática. Rendimientos. Bioquímica del suero.
 
SUMMARY
This study was conducted using one hundred and fifty one day old Marshal (R) strain of broilers to determine growth response and serum biochemistry parameters of toasted African yam bean seed meal (AYBSM) with enzyme supplementation. Five diets were formulated such that African yam bean seed meal replaced soybean meal at 0, 5, 10, 15 and 20 % for diets 1, 2, 3, 4, and 5 respectively. Diets 2, 3, 4 and 5 were enzyme supplemented at the rate of 100 g/1000 Kg of the feed . The birds were randomly assigned to the five dietary treatment groups in a completely randomized design (CRD) experiment. Each treatment had thirty chickens which were replicated three times with ten chickens per replicate. The parameters measured were body weight, feed intake, feed conversion ratio, weight gain, mortality, total protein, albumin, globulin creatinine, cholesterol, aspartate amino transferase, alkaline phosphate and alanine aminotransferase. The experiment lasted for five weeks. Result revealed that test diets group performed better than control (0%) i.e., test diet ranged between 929.77 (g)-1216.51 (g) while control had 800.00 g. 20 % AYBSM had least (2.03) feed conversion ratio (FCR) while control (0 % AYBSM) gave highest (2.97 g) FCR. There were no significant differences (p>0.05) in serum biochemistry analyzed except albumin and total protein that were significantly (p<0.05) affected. The chickens fed on control had highest value of albumin level (2.07 g/dl) while chickens placed on 20 % AYBSM gave least value of 1.67 g/dl, similar trend was observed for total protein. Toasted African yam bean seed meal with enzyme supplementation improved growth performance of at the broiler starter phase and had no negative effect on serum biochemistry measured. It is concluded that Toasted AYBSM can be used up to 20 % in broiler starter diets.
 
RESUMEN
Este estudio se llevó a cabo empleando 150 pollos broiler de un día de la cepa Marshal (R) para determinar la respuesta de crecimiento y los parámetros bioquímicos del suero, empleando harina de semillas tostadas de ñame africano (AYBSM) en sustitución de harina de semilla de soja al 0, 5, 10, 15 y 20 % (dietas 1, 2, 3, 4 y 5). Las dietas 2, 3, 4, y 5 fueron suplementadas con enzimas en la proporción de 100 g/1000 Kg de pienso. Las aves fueron aleatoriamente asignadas a los cinco grupos dietéticos en un diseño experimental completamente aleatorizado. Cada tratamiento incluyó 30 aves con tres replicaciones de diez aves cada una. Las variables medidas fueron: peso corporal, ingestión de alimento, conversión alimenticia, ganancia de peso, mortalidad, proteína total, albúmina, globulina, creatinina, colesterol, aspartato amino transferasa, fosfatasa alcalina y aminotransferasa. El experimento tuvo una duración de cinco semanas. Los resultados ponen de manifiesto que los grupos sometidos a las dietas experimentales rindieron mejor que el control (0 %). Así, las dietas probadas oscilaron entre 929,77 (g)-1216,51(g) mientras el control alcanzó 800 g. Un 20 por cien de AYBSM tuvo una conversión alimenticia (FCR) menor (2,03) que el control (0 % AYBSM) que fue de 2,97. No hubo diferencias significativas en la bioquímica del suero analizada, salvo para albúmina y proteína total que fueron afectadas significativamente (p<0,05). Las aves del grupo control mostraron mayores valores para los niveles de albúmina (2,07 g/dL), mientras que las aves en el tratamiento 20 % AYBSM presentaron los valores más bajos (1,67 g/dL), un modelo similar fue observado para la proteína. La AYBSM tostada con suplementación enzimática, mejoró el crecimiento en la fase de iniciación de los broilers y no presentó efectos negativos sobre los parámetros bioquímicos del suero medidos. Se concluye que la AYBSM tostada, puede ser empleado hasta el 20 % en dietas de iniciación de broilers.
 
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