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CRUDE PROTEIN LEVELS IN DIETS FOR LAYING HENS
NIVELES DE PROTEíNA BRUTA EN DIETAS PARA GALLINAS PONEDORAS

Ribeiro Jr, V.1@; Salguero, S.C.1; Vieira, R.A.1; Silva, L.M.1; Silva, D.L.1; Hannas, M.I.1; Albino, L.F.T.1 and Rostagno, H.S.1

1Universidade Federal de Viçosa. Department of Animal Science. Viçosa, MG. Brazil.

Palabras clave adicionales
Crude protein. Egg quality. Hens. Performance.
 
Additional keywords
Proteína bruta. Calidad del huevo. Gallinas. Rendimiento.
 
Resumen
The aim of this study was to evaluate dietary crude protein (CP) levels for laying hens. 180 Hy-Line W-36 laying hens, with ages ranging from 27 to 43 weeks old, were distributed according to a randomized block design into three treatments with 10 replicates of six birds per cage. The dietary nutritional levels were adequate, except for CP. The treatments were 152, 172, and 182 g/kg. The following parameters were evaluated: feed intake (FI, g/day), egg production (EP, g/kg), egg weight (EW, g), egg mass (EM, g/day), feed conversion ratio (FCR, kg/kg and kg/dozen), yolk (g/kg of EW), eggshell (g/kg of EW), and albumen (g/kg of EW). Feed intake was not influenced by dietary CP levels (p>0.05). Egg weight, EM, FCR (kg/kg), and albumen were not influenced (p>0.05) by the treatments. Birds fed on diets with 172 g/kg CP showed an improvement (p<0.05) in EP of 2.35 % compared with the level of 152 g/kg CP. Increasing dietary CP levels showed better (p<0.05) FCR (kg/dozen) compared to the lowest CP level. Yolk and eggshell weight were influenced (p<0.05) by increasing dietary CP levels. The dietary CP levels of 172 and 182 g/kg increased yolk weight by 6.33 % and 10.1 % compared to the lowest CP level respectively. The eggshell weight showed an average improvement of 6.31 %, increasing the dietary CP levels. The CP level of 172 g/kg is recommended in diets for white-eggs laying hens from 27 to 43 weeks of age.
 
Summary
El objetivo de este trabajo fue evaluar niveles de proteína bruta (PB) en gallinas ponedoras Hy-Line W-36 de 27 a 43 semanas de edad. 180 aves fueron distribuidas en un diseño en bloques con tres tratamientos, 10 repeticiones y seis animales por cada uno. Los niveles nutricionales fueron los adecuados excepto para la PB. Los niveles evaluados fueron 152, 172 y 182 g/kg PB. Fue estimado el consumo de pienso (CP, g/día), producción de huevos (PDH, g/kg), peso de huevo (PH, g), masa de huevo (MH, g/día), conversión alimenticia (CA, kg/kg y kg/docena), peso de yema (g/kg de PH), de cáscara (g/kg de PH) y de albumen (g/kg de PH). El consumo no fue influenciado por los niveles de PB de las dietas (p>0,05). El PH, MH, CA y Peso de albumen, no fueron afectados (p>0,05) por el nivel de PB de los piensos. Las aves alimentadas con dietas con 172 g/kg PB mostraron mejoras (p>0,05) en el PDH en un 2.35 % en comparación al nivel de 152 g/kg PC. El aumento de PB mejoró (p<0,05) la CA (kg/docena), el peso de la yema y de la cascara en comparación al nivel menor de PB. Los niveles de PB de 172 y 182 g/kg aumentaron el peso de la yema en un 6,33 y un 10,1 % en comparación al nivel más bajo de PB, respectivamente. Igualmente el peso de la cáscara aumentó un 6.31 % al aumentar el nivel de Pb de las dietas. El nivel de 172 g/kg de PB es el recomendado para gallinas ponedoras de huevo blanco de 27 a 43 semanas de edad.
 
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