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168 (Dic) pp 369-470
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153 (Sep) pp 195-302
152 (Jun) pp 101-194
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RESPONSE OF RABBITS TO CEREAL BY-PRODUCTS AS ENERGY SOURCES IN DIETS
RESPUESTA DE LOS CONEJOS A LA INCLUSIÓN EN LA DIETA DE SUBPRODUCTOS DE CEREALES COMO FUENTES DE ENERGÍA

Uko, O.J.1, A.M. Ataja2, H.B. Tanko1,

1 Department of Veterinary Physiology and Pharmacology. P.O. Box 4148. Sokoto. Nigeria. E-mail: Ojuko@udusok.edu.ng
2 Department of Veterinary Public Health and Animal Production. Usmanu Danfodiyo University. P.M.B. 2346. Sokoto. Nigeria.

Additional keywords
Cereal offals. Performance traits. Carcass yield. Maize. Millet. Sorghum.
 
Palabras clave adicionales
Rendimientos. Canal. Maíz. Mijo. Sorgo.
 
SUMMARY
The nutritive value of cereal offals as energy sources in diets for rabbits was assessed. Four diets containing equal levels of crude protein (170 g/kg) were formulated. Maize grain was used as control (diet 1) which was replaced by maize, millet and sorghum offals in diets 2, 3 and 4, respectively. Forty New Zealand White X Chinchilla growing rabbits of both sexes which weighed 915±6 g (mean±standard deviation) at start of the study were assigned to 4 diets (10 rabbits/diet). Millet offal contained higher crude protein, crude fibre and ash concentrations than maize or sorghum offals; but maize offal was higher in fat than the two other offals. Gross energy content of sorghum offal was closer to that of maize grain and higher than values for maize or millet offals. The average daily feed, digestible energy (DE), crude protein and water intakes of rabbits on diets 2 or 3 were higher (p<0.01) and resulted in greater daily weight gains (p<0.05) than animals on diets 1 or 4. Feed and protein utilization efficiencies were similar among rabbits on the different diets except that rabbits on diet 4 utilized protein more efficiently (p<0.05) than those on diet 1. Digestibility of nutrients was significantly (p<0.01) higher with diet 1, similar between diets 2 and 3, and lower (p<0.01) with diet 4. The carcass yields and organ weights were not significantly (p>0.05) affected by the diets fed; however, caecal digesta from rabbits fed diets 1 or 4 were lighter (p<0.05) than the ones from rabbits on diets 2 or 3.
 
RESUMEN
Se determinó el valor nutritivo de los subproductos de cereales como fuentes de energía en las raciones para conejos. Se formularon cuatro raciones isoproteicas (170 g de proteína bruta/kg). El grano de maíz (dieta 1) se usó como control que fue reemplazado por subproductos de maíz, mijo y sorgo en las dietas 2, 3 y 4 respectivamente. Cada dieta se suministró a un lote de 10 conejos en crecimiento de ambos sexos de raza New Zealand White x Chinchilla que al comienzo del estudio pesaban 915±6 g. El subproducuto de mijo, contenía mayor cantidad de proteína bruta y ceniza que los de maíz o sorgo, pero el subproducto de maíz contenía mayor cantidad de grasa que los otros dos. La concentración de energía bruta del subproducto de sorgo fue cercana a la del grano de maíz y superior a los subproductos de maíz y sorgo. Las ingestiones medias diarias de energía digestible (DE), proteína bruta y agua fueron más altas (p<0,01) y determinaron mayores ganancias diarias de peso (p<0,05) en las dietas 2 y 3 que en las dietas 1 y 4. La eficacia de utilización del alimento y de la proteína fueron similares en los conejos alimentados con todas las dietas, aunque en la 4, la que la proteína fue utilizada más eficazmente (p<0,05) que en la 1. La digestibilidad de los nutrientes fue significativamente (p<0,01) más alta en la dieta 1, similar en las dietas 2 y 3 y menor (p<0,01) en la dieta 4. Los rendimientos a la canal y peso de los órganos no fueron afectados por las raciones empleadas, sin embargo, los contenidos cecales fueron menores en las dietas 1 y 4 (p<0,05).
 
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