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SOYA CAKE AND SWEET WHITE LUPIN AS ALTERNATIVE DIETARY PROTEIN TESTED WITH THE LABORATORY RAT
TORTA DE SOJA Y ALTRAMUZ BLANCO DULCE COMO FUENTES DE PROTEINA ALIMENTARIA ALTERNATIVAS, ANALIZADAS MEDIANTE LA RATA DE LABORATORIO

Correia, J.H.R.D1, M.P. Esteves1,

1, Biochemistry Section. Department of Animal Health and Technology. Faculty of Veterinary Medicine. Technical University of Lisbon. Rua Gomes Freire. P-I 199 Lisboa codex. Portugal.

Additional keywords
Protein metabolism.
 
Palabras clave adicionales
Metabolismo de las proteínas.
 
SUMMARY
The presumptive equivalent protein value of soya cake versus Lupinus albus was tested with two isoenergetic and isoproteic feed formulations. The laboratory rat was used in this work with the two protein sources concerned, incorporated at high levels and providing all the dietary protein in the compounded feeds. The authors followed the effects of both dietary protein sources upon growth performance, carcass protein and water contents and protein metabolism in animals allocated to metabolic cages. Growth performance and carcass chemical composition were not differently affected by soya cake or Lupinus albus, but the efficiency of carcass protein deposition was found to be higher with soya cake. It is suggested that these phenomena may be caused by a slower rate of whole-body protein turnover in soya cake consuming animals. The authors conclude that soya cake and Lupinus albus cannot be regarded as interchangeable dietary protein sources, because the latter causes a lower carcass protein deposition efficiency in spite of positive nitrogen retention. Presumably this last type of nitrogen becomes partially dissipated in a faster whole-body protein turnover rate.
 
RESUMEN
Mediante ratas de laboratorio se ha intentado comprobar la equivalencia de la proteína de la torta de soja versus Lupinus albus (altramuz blanco dulce), empleando dos formulaciones alimentarias isoenergéticas e isoproteicas con las dos fuentes de proteína citadas, incorporadas a un nivel elevado y aportando casi toda la proteína de los alimentos compuestos. Se comprobaron los efectos de las dos fuentes de proteína sobre el crecimiento, el contenido de"agua y proteína de las canales, y el metabolismo proteico de animales alojados en cajas para estudios metabólicos. El crecimiento y la composicíon química de las canales no fueron afectados de modo diverso por la soja o el Lupinus albus, pero el equilibrio nitrogenado fue más pequeño, y la eficacia de la deposición de proteína en las canales mayor, con la soja. Estoshechos pueden ser causados por una tasa más lenta en la renovación de las proteínas corporales totales en los animales que ingerían soja. La soja y el Lupinus albus no pueden ser considerados como fuentes alternativas de proteína alimentaria perfectamente intercambiables, porque la última fue menos eficaz para la formación de proteína en la canales, a pesar de que también se ha detec¬tado un balance nitrogenado nítidamente positivo. Probablemente, este balance nitrogenado es parcialmente neutralizado por una tasa acelarada de renovación de las proteínas corporales totales.
 
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