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EFFECT OF L. PLANTARUM AND CARBOHYDRASE ON MICROBES AND COMPOSITION OF T. PROCUMBENS SILAGE
EFECTO DE L. PLANTARUM Y CARBOHIDRASA SOBRE LOS MICROBIOS Y COMPOSICIóN DE ENSILAJE DE T. PROCUMBENS

Akintokun, A. 1, A.O. Jolaosho 2*, and R.O. Afolabi 2

1Department of Pasture and Range Management. College of Animal Science and Livestock Production. University of Agriculture. Abeokuta (UNAAB). Ogun State. Nigeria. ron_akintokun@yahoo.com
2Department of Microbiology. College of Natural Sciences. University of Agriculture. Abeokuta (UNAAB). Ogun State. Nigeria. afolabi2030@yahoo.com; *Corresponding author: ajolaosho@yahoo.com

Additional keywords
Bacterial inoculants. Enzyimes.
 
Palabras clave adicionales
Inoculantes bacterianos. Enzimas.
 
SUMMARY
An experiment to determine the effects of Lactobacillus plantarum inoculant and carbo-hydrase on the nutritive value and fermentation of Tridax procumbens (goat button) silage was carried out. T. procumbens was harvested at flowering stage, chopped to 1.3 cm length and ensiled in glass jars. The carbohydrase solution and L. plantarum were applied to the plants alone or together and there was a control experiment with T. procumbens alone. All the treatments were replicated three times. During the ensiling process, samples were collected at 5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35 days for microbiological and nutritive analysis. Bacterial quantification was done using nutrient agar (0xoid). The results showed that, in general, treatments caused a reduction on microbial count. As time of ensiling increases, there was a reduction in bacteria and mould, specially, and also in yeast counts which is faster up to 20 days of ensiling. The population of yeasts was significantly higher than others. There was also reduction in pH values with addition of the bacteria inoculants and the carbohydrase. From the proximate analyses, ensiled Tridax procumbens had higher moisture content than fresh plant but the ash, fat, CF, CP, CHO and dry matter content was lower in the ensiled material at 5 days of ensilage. At 35 days of ensilage the moisture content, fat, CF, CP, CHO and DM was even lower (p<0.05). The untreated ensiled control had closer value of proximate analyses to the fresh material especially at 5 days after ensilage. In conclusion, there was a reduction in microbial count, PH and proximate composition with the inclusion of bacterial inoculants and carbohydrase.
 
RESUMEN
Se realizó un experimento para determinar los efectos de la inoculación con Lactobacillus plantarum y carbohidrasa sobre el valor nutritivo y fermentacion del ensilaje de Tridax procumbens. T. procumbens fue cosechado en el estadio de floración, picado a 1,3 cm de longitud y ensilado en frascos de cristal. La solución de carbohidrasa y L. plantarum fueron aplicados a las plantas solos o conjuntamente y se preparó un control sin adición de dichos productos. Todos los tratamientos fueron replicados tres veces. Durante el proceso de ensilaje se obtuvieron muestras los dias 5, 10, 15, 20, 25, 30 y 35 para análisis nutritivo y microbiológico. La cuantificación de bacterias se hizo con nutrient agar (Oxoid). En general, el tratamiento con inoculantes o carbohidrasa determinó una disminución de los recuentos bacterianos. Al aumentar el tiempo de conservación, hubo una reducción de bacteriasy hongos especialmente y, también, de levaduras que es más intensa a los 20 dias de ensilaje. La población de levaduras fue significativamente (p< 0,05) mayor que la de los otros especialmente las bacterias. También hubo una reducción de los valores de pH con la adición de inoculante bacteriano y carbohidrasa. Según los analisis nutritivos T. procumbens ensilado contiene más humedad que antes del ensilaje aunque las cantidades de cenizas, grasa, fibra bruta (CF), proteína bruta (CP), carbohidratos (CHO) y materia seca (DM) fueron inferiores en el material ensilado a los 5 días de conservación y aún más bajos a los 35 días (p<0,05). El control tiene valores más cercanos al material antes de ensilar especialmente a los 5 dias de ensilaje. En conclusión, hay una reducción del conteo microbiano, pH y composición nutritiva con la inclusión de inoculantes y carbohidrasa.
 
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