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41 (Mar) pp 1-100
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EFECTO DE LA RAZA, SEXO Y ALIMENTACIÓN EN LA CALIDAD DE LA CANAL DE VACUNO
EFFECT OF BREED, SEX AND FEEDING TYPE ON CARCASS QUALITY

Zea, J.1*, M.D. Díaz1 y J.A. Carballo1

1Centro de Investigaciones Agrarias de Mabegondo. Apartado de Correos 10. 15008 A Coruña. España. *Autor correspondencia: jaime.zea.salgueiro@xunta.es

Palabras clave adicionales
Ensilados. Ácidos grasos.
 
Additional keywords
Silages. Fatty acids.
 
Resumen
Se estudia en la canal de machos y hembras, en un diseño factorial 2x3x3, el efecto del sexo (machos y hembras), de la raza (Rubia Gallega, Holstein-Friesian y su cruce) y de la alimentación (concentrado y heno a voluntad, ensilado de maíz o pradera y 1,5 o 2 kg de pienso). Al sacrificio los terneros pesaban 400 kg y las terneras 375 kg. El mejor rendimiento, conformación y áreas del L. thoracis correspondió a los animales Rubio Gallego, no observándose diferencias en el engrasamiento debido a la raza. Los Rubios Gallegos tuvieron menos delantero, más trasero y pistola, más carne y menos hueso y grasa; más carne extra (lomo y solomillo) y de 1ª, lo contrario que los Holstein-Friesian. Los cruzados presentaron valores intermedios para esos caracteres. La alimentación con ensilado de pradera determinó peor rendimiento, conformación y engrasamiento que con concentrados o ensilado de maíz. La alimentación con pienso originó más grasa y con ensilado de pradera menos (en las hembras no hubo diferencias debidas al ensilado). La alimentación no afectó a delantero, trasero, pistola, carne extra, de 1ª, 2ª o 3ª ni a las áreas del L. thoracis.
 
Summary
On carcass of males and females, in a factorial design 2 x 3 x 3, the effect of sex (male and female), of breed (Blond Gallega, Holstein Friesian and crossing of both), and feeding (concentrate and hay ad libitum, maize silage or grass silage and 1.5 or 2 kg of concentrate) was studied. The calves weighed 400 kg and heiffers to the sacrifice 375 kg. The best dressing percentage, carcass conformation and areas of the L. thoracis corresponded to the Rubio Gallego animals. No differences, between breed, in carcass fattening were observed. The Rubia Gallega had less forequarter and more hindquarter and pistol more meat and less bone and fat in carcass, with more loin and sirloin and meat of 1th quality than the Holstein Friesian. The crossbreeds presented for all these characters intermediate values. The animals fed with grass silage had worse dressing percentage, carcass conformation and carcass fattening than the nourished with concentrates or maize silage. The animals fed with concentrates had more fat and the ones nourished with grass silage had less (in females there were no differences due to the silage). Feeding had no effect on carcass proportions of fore, hind, pistol, loin, sirloin, or meat of 1th, 2nd or 3rd neither to the areas of the L. thoracis.
 
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