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163 (Sep) pp 201-302
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161 (Mar) pp 3-102
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159 (Dec) pp 301-396
158 (Sep) pp 203-300
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41 (Mar) pp 1-100
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FEEDING BROILER CHICKEN WITH DIETS CONTAINING WHOLE CASSAVA ROOT MEAL FERMENTED WITH RUMEN FILTRATE
ALIMENTACIóN DE POLLOS CON DIETAS A BASE DE HARINA INTEGRAL DE RAíZ DE YUCA, FERMENTADA CON FILTRADO RUMINAL

Adeyemi, O.A.1, D. Eruvbetine2, T. Oguntona2, M. Dipeolu3 and J.A. Agunbiade1

1Department of Animal Production. College of Agricultural Sciences. Olabisi Onabanjo University. Yewa Campus. P.M.B. 0012 Ayetoro. Ogun State. Nigeria. olajideadeyemi@yahoo.com
2Department of Animal Nutrition. College of Animal and Livestock Production. University of Agriculture. P.M.B. 2240 Abeokuta. Ogun State. Nigeria.
3College of Veterinary Medicine. University of Agriculture. P.M.B. 2240 Abeokuta. Ogun State. Nigeria.

Additional keywords
Manihot esculenta. Growing. Nutrient retention.
 
Palabras clave adicionales
Manihot esculenta. Crecimiento. Retención de nutrientes.
 
SUMMARY
234 two week-old broilers, that were floor bred, were distributed into 18 groups of 13 birds each after balancing for live weights, randomly allocated to six dietary treatments in which 0, 12.5 and 25% of maize was replaced on a weight for weight basis with cassava enhanced with dried cage layer waste and fermented with rumen filtrate (CCLW). Each inclusion level was fed as mash and pellet form for duration of 6 weeks. The experiment was carried out as a 2x3 factorial design. A nutrient retention trial was carried out in the last week of the trial. Increasing the level of CCLW significantly reduced average daily weight gain (ADG) and average final weight (AFW) when fed in mash form (p<0.01). The retention of crude protein (CP), crude fibre (CF) and ether extract (EE) were depressed significantly (p<0.01) with increasing level of CCLW in broiler diet. Pelleting significantly (p<0.05) improved nutrient retention compared to mash form (68.70 vs. 60.52% for CP, 72.03 vs. 60.41% EE and 71.64 vs. 63.33% for CF). Abdominal fat pad weight was significantly (p<0.05), reduced with increasing concentration of CCLW in the diet when fed in mash form, however pelleting significantly increased abdominal fat weight on all dietary treatments. The level of CCLW in the diet did not significantly affect breast and thigh weights but the form of feed presentation significantly influenced the weight of these two choice retail cuts. Serum total protein was depressed with increasing level of CCLW but not affected by the form of feed presentation. The data obtained from these series of studies indicate that CCLW is a potentially useful feed material for monogastric feeding.
 
RESUMEN
Doscientos treinta y cuatro pollos broiler de dos semanas, criados sobre el suelo, fueron distribuidos en 18 grupos de 13 aves cada uno después de equilibrar pesos. Aleatoriamente fueron asignados a seis tratamientos alimenticios en los cuales, 0, 12,5 y 25% del maíz, fue reemplazado (peso por peso) por yuca enriquecida con gallinaza desecada y fermentada con un filtrado ruminal (CCLW). Cada nivel de inclusión fue suministrado como harina o gránulos durante seis semanas. El experimento se realizó con arreglo a un diseño factorial 2x3. Una prueba de retención de nutrientes fue realizada durante la última semana del ensayo. Al aumentar el nivel de CCLW en forma de harina, se redujo significativamente (p<0,01) la ganancia media diaria de peso (ADG) y el peso medio final (AFW). La retención de la proteína bruta (CP), fibra bruta (CF) y extracto etéreo (EE) fue deprimida significativamente (p<0,01) al aumentar el nivel de CCLW en la dieta. La granulación mejoró significativamente (p<0,05) la retención de nutrientes en comparación con la harina (68,70 vs. 60,52% para CP, 72,03 vs. 60,41% para EE y 71,64 vs. 63,33% para CF). El peso de la grasa abdominal se redujo de manera significativa (p<0,05) al aumentar la concentración de CCLW en forma de harina, mientras que la granulación, aumentó significativamente el peso de grasa abdominal en todos los tratamientos. El nivel de CCLW en la dieta no afectó significativamente al peso de pechuga y muslo, pero la forma de presentación del pienso afectó significativamente al peso de esas piezas comerciales. La proteína sérica total se deprimió al aumentar el nivel de CCLW pero no fue afectada por la forma de presentación. Los datos obtenidos en estos estudios indican que CCLW es un alimento potencialmente útil para alimentación de monogástricos.
 
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