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EFFECTS OF MILKING FREQUENCY ON MILK YIELD, DRY MATTER INTAKE AND EFFICIENCY OF FEED UTILIZATION IN WAD GOATS
EFECTOS DE LA FRECUENCIA DE ORDEñO EN LA PRODUCCIóN DE LECHE, CONSUMO DE MATERIA SECA Y EFICIENCIA DEL ALIMENTO EN CABRAS WAD

Williams, T.J.1*, Osinowo, O.A.3, Smith, O.F.1, James, I.J.1, Ikeobi, C.O.N.2, Onagbesan, O.M.1, Shittu, O.O.3 and Solola, F.T.1

1Department of Animal Physiology. University of Agriculture. Abeokuta, Ogun State. Nigeria. *tolwilly@gmail.com
2Department of Animal Breeding and Genetics. University of Agriculture. Abeokuta, Ogun State. Nigeria.
3Institute of Food Security. Environmental Resources and Agricultural Research. University of Agriculture. Abeokuta. Ogun State. Nigeria.

Additional keywords
Hand milking.
 
Palabras clave adicionales
Ordeño manual.
 
SUMMARY
Effects of milking frequency on milk yield, dry matter intake (DMI) and effeciency of feed utilization for milk production was investigated in West African Dwarf (WAD) goats at Abeokuta in the humid zone of South Western Nigeria. Seventeen WAD goats were fed a ration comprising (on dry matter basis) 50% grass (Pennisetum purpureum) and 50% concentrate (17% crude protein) at 5% body weight. The study involved hand milking once (at 6.00 am), twice (at 6.00am and 6.00pm) and thrice (at 6.00 am, 2.00 pm and 10.00 pm) daily for 21 and 35 days covering two periods, from June-October 2004 (Trial I) and April-July 2005 (Trial II) in a randomised complete block design. Kids were separated from their dams at day 14 and artificially reared. Compared to twice (2x) daily milking (322.2 mL/day), the milk yield for once (1x) daily milking (181.5 mL/day) was significantly (p<0.001) lowered by 43.7%. Milk yield for thrice (3x) daily milking (334.8 mL/day) was however, higher by 3.8% compared to 2x. Twice and thrice daily milking were not significantly different (p>0.05). As lactation progressed, day of lactation significantly (p<0.001) affected milk yield and declined by 2.5 mL for each additional day of lactation. Dry matter intake (DMI) significantly (p<0.05) increased with milking frequency. The DMI was 6.7% higher in trial I compared to trial II. Day of lactation had significant effect (p<0.001) on DMI increasing by 3.73 g for each additional day of lactation. The DMI for 2x and 3x daily milkings were however not different (p>0.05). Milking frequency had significant effect (p<0.001) on efficiency of feed utilization for milk production. The findings of this study indicate that milk yield and DMI increase with milking frequency. Therefore, it is concluded that twice daily milking of WAD goats optimises milk yield.
 
RESUMEN
En Abeokuta, en la zona húmeda de Nigeria, se estudiaron los efectos de la frecuencia de ordeño sobre la producción de leche, la ingestión de materia seca (DMI) y eficiencia de la utilización del alimento en cabras Enanas de Africa Occidental (WAD). Diecisiete cabras WAD fueron alimentadas con una ración compuesta (sobre materia seca) de 50% de gramíneas (Pennisetum purpureum) y 50% de concentrado (17% de proteína bruta) en la proporción de 5% del peso corporal. Se realizaron uno (a las 6:00 am), dos (a las 6:00 am y 6:00 pm) y tres (a las 6:00 am, 2:00 pm y 10:00 pm) ordeños diarios durante 21 y 35 días en dos periodos de junio a octubre de 2004 (ensayo I) y de abril a julio de 2005 (ensayo II) en un diseño de bloques completamente al azar. Los chivos fueron separados de sus madres el día 14 y alimentados con lactancia artificial. Comparado con los dos ordeños (2x) diarios (322,2 mL/día), el rendimiento de un solo (1x) ordeño (181,5 mL/día) fue significtivamente (p<0,001) menor en un 43%. El rendimiento lácteo para tres (3x) ordeños diarios (334,8 mL/día) fue sin embargo sólo el 3,8% más elevado que para dos ordeños. Los rendimientos para dos o tres ordeños diarios no fueron diferentes. A medida que la lactación progresaba, el día de lactación afectó de modo significativo (p<0,001) al rendimiento, que disminuyó 2,5 mL por cada día adicional de lactación. La ingestión de materia seca incrementó (p<0,05) con la frecuencia de ordeño. La DMI fue 6,7% mayor en el ensayo I respecto del ensayo II. El día de lactación influyó (p<0,001) incrementando la DMI en 3,73 por día adicional. La ingestión de materia seca fue similar con dos o tres ordeños. La frecuencia de ordeño mostró un efecto significativo (p<0,001) sobre la eficiencia de utilización del alimento para la producción de leche. Los hallazgos de este estudio indican que la producción de leche y la DMI aumentan con la frecuencia de ordeño. Por ello, se concluye que la práctica de dos ordeños diarios en las cabras WAD, optimiza el rendimiento lácteo.
 
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