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EFFICACY OF PROCAINE PENICILLIN AS A GROWTH PROMOTER IN BROILER CHICKS FED LOW AND HIGH FIBRE DIETS IN THE TROPICS
LA PENICILINA PROCAÍNA COMO PROMOTORA DEL CRECIMIENTO EN POLLOS BROILER ALIMENTADOS CON DIETAS DE BAJA Y ALTA FIBRA EN EL TRÓPICO

Onifade, A.A.1,3 and A.A. Odunsi2

1, Department of Animal Science. University of Ibadan. Ibadan. Nigeria.
2, Department of Animal Production and Health. Ladoke Akintola University of Technology. Ogbomoso. Nigeria.

Additional keywords
Antibiotic supplementation. Fibrous diets. Brewer dried grains.
 
Palabras clave adicionales
Suplementación antibióticos. Dietas fibrosas. Residuos de cervecería.
 
SUMMARY
The growth promoting efficacy of procaine penicillin when supplemented at the rate of 100 mg kg-1 into 50 g kg-1 and 250 g kg-1 brewers dried grains (BDG) based diets were compared with a control diet without a fibrous ingredient. Growth performance, nutrient intakes and retention, and haematological indices of the broiler chicks were determined during the 35-day study. The aim of the study was to investigate antibiotic supplementation as a nutritional strategy to expand the utilization of cheap fibrous feedstuff in broiler diets. The results showed that procaine penicillin stimulated higher (p<0.05) feed intakes, heavier body weights and daily gains in both 50 g kg-1 and 250 g kg-1, and resulted into a better (p<0.05) feed conversion only on 50 g kg-1 BDG. The calorie intakes by the birds were similar, but protein and dietary crude fibre intakes of broilers fed 250 g kg-1 BDG was higher (p<0.05) than others. However, the apparent retention of dry matter, crude protein, and ether extract were similar on the treatments though the values appeared to decrease with inclusion of BDG. All the hematological and erythrocytic indices, serum proteins and urea concentration were unaffected except cholesterol concentration that was significantly (p<0.05) reduced in broilers fed 250 g kg-1 BDG. It was concluded that penicillin supplementation effectively promoted broilers weight gain and feed conversion, and it appears a feasble strategy to achieve high inclusion rates of lowcost fibrous ingredients such as brewers dried grains in broiler diets.
 
RESUMEN
Se comparó la eficacia promotora del crecimiento de la penicilina procaína a tasas de 100 mg kg-1 en dietas con 50 g kg-1 y 250 g kg-1 de residuos de cervecería (DBG) frente a una dieta control sin ingrediente fibroso. Durante 35 días se determinaron la eficacia de crecimiento, ingestión y retención de nutrientes e índices hematológicos de pollos broiler, para investigar la suplementación antibiótica como una estrategia nutritiva para expandir la utilización de alimentos fibrosos y baratos en las dietas de broilers. La penicilina procaína estimuló mayores (p<0,05) ingestión de alimento, pesos corporales y ganancias diarias, en 50 g kg-1 y 250 g kg-1 de BDG, y mejor conversión alimenticia aunque sólo en 50 g kg-1 de BDG. La ingestión de calorías por las aves fue similar, pero la de proteína y fibra bruta fue mayor con el pienso con 250 g kg-1 (p<0,05) que con los otros. La retención aparente de materia seca, proteína bruta y extracto etéreo fue similar aunque parece decrecer con inclusión de BDG. Los índices hematológicos y eritrocíticos, proteína sérica y concentraciones de urea no fueron afectados aunque el colesterol se redujo (p<0,05) con el pienso con 250 g kg-1 de DBG. Se concluyó que la penicilina promovía eficazmente la ganancia de peso y conversión alimenticia y parece una estrategia factible para conseguir altas tasas de inclusión de ingredientes fibrosos de bajo precio, tales como los residuos de cervecería, en la dieta de los broilers.
 
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