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153 (Sep) pp 195-302
152 (Jun) pp 101-194
151 (Mar) pp 1-100
149 (Dec) pp 315-412
148 (Sep) pp 207-314
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145 (Sep) pp 219-330
144 (Jun) pp 107-218
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142 (Sep) pp 209-332
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139 (Sep) pp 203-326
138 (Jun) pp 103-204
137 (Mar) pp 1-106
136 (Sep) pp 203-370
135 (Jun) pp 107-204
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115 (Sep) pp 213-330
114 (Jun) pp 105-212
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112 (Dec) pp 299-400
111 (Sep) pp 199-298
110 (Jun) pp 103-197
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108 (Dec) pp 301-399
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99 (Sep) pp 201-306
98 (Jun) pp 109-200
97 (Mar) pp 1-108
95-96 (Sep) pp 209-301
94 (Jun) pp 109-207
93 (Mar) pp 1-108
41 (Mar) pp 1-100
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FEED POTENTIAL OF ACACIA SPECIES TO RUMINANTS IN BOTSWANA
POTENCIAL ALIMENTICIO PARA LOS RUMIANTES DE LAS ESPECIES DE ACACIA DE BOTSWANA

Aganga, A.A.1, C.M. Tsopito1, T. Adogla-Bessa1,

1, Department of Animal Science and Production. Botswana College of Agriculture. Gaborone. Botswana.

Additional keywords
Browse. Nutritive value. Processing. Tannin. Goats.
 
Palabras clave adicionales
Pastos leñosos. Valor nutritivo. Procesado. Tanino. Cabras.
 
SUMMARY
Four separate studies were conducted to evaluate the feed value of indigenous browses of Botswana. In the first study, browse seeds from nine Acacia species were analysed for proximate composition and in vitro dry matter digestibility. Nutrient composition of the seeds varied, crude protein content of Acacia robusta was 12.52 p.100 while Acacia erubescens was 21.82 p.100. The second study was to evaluate the influence of processing on fibre content and in vitro digestibility of seeds from five browse species using three physical forms of the seeds namely whole seeds, coarsely ground and finely ground. Physical forms of the seeds affected the neutral detergent fibre, acid detergent fibre and dry matter digestibility of all seeds evaluated. The third study was to evaluate the tannin content and crude protein degradation of leaves and twigs from indigenous Acacia species in Botswana rangelands. Correlation between crude protein was found to be negative (-0.582). The fourth study was a feeding trial lasting 98 days using 12 yearling Tswana malegoats fed buffalo grass hay as basal diet and Acacia fleckii or Acacia tortilis as supplements and lucerne to the control group to evaluate animal performance on these browses. Average daily dry matter intake of goats on Acacia fleckii as supplement was 768.40 g and 790.79 g for those on Acacia tortilis as supplements. The average daily body weight gain was higher for goats on lucerne 81 g compared to 72 g and 76 g for those on Acacia fleckii and Acacia tortilis as supplements respectively. Goats fed on the Acacia species consumed the leaves, twigs and even the thorns leaving only the stalks.
 
RESUMEN
Se han realizado cuatro estudios diferentes para evaluar el valor alimenticio de forrajes leñosos indígenas de Botswana. En el primero, se ha analizado la composición nutritiva y digestibilidad in vitro de la materia seca de semillas de nueve especies de Acacia. La composición nutritiva de las semillas varió; así, el contenido de proteína bruta de Acacia robusta fue 12,52 p.100 mientras que el de Acacia erubescens fue 21,82 p.100. El segundo estudio fue para evaluar la influencia del procesado sobre el nivel de fibra y la digestibilidad in vitro de semillas de cinco especies, presentadas como semillas enteras, molidas groseramente y finamente molidas. La forma física afectó a la fibra neutro detergente, fibra ácido detergente y digestibilidad de todas las semillas. En el tercer estudio se evaluó el contenido de taninos y la degradación de la proteína de hojas y brotes de especies indígenas de Acacia en Botswana. El cuarto estudio fue un ensayo de alimentación durante 98 días usando 12 machos de la raza caprina Tswana alimentados con heno de buffalo grass como dieta basal y Acacia fleckii o Acacia tortilis como suplementos y alfalfa en el grupo control para evaluar la eficacia de los animales con los mencionados forrajes. La ingestión media diaria de materia seca de las cabras cuando eran suplementadas con Acacia fleckii fue de 768,4 g y de 790,79 g para Acacia tortilis. La ganancia diaria de peso vivo fue superior, 81 g, con suplemento de alfalfa que la conseguida con Acacia fleckii o Acacia tortilis, 72 y 76 g respectivamente. Las cabras alimentadas con Acacia consumieron las hojas, brotes e incluso las espinas dejando sólo los tallos.
 
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