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158 (Sep) pp 203-300
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155 (Dec) pp 605-710
154 (Sep) pp 303-603
153 (Sep) pp 195-302
152 (Jun) pp 101-194
151 (Mar) pp 1-100
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148 (Sep) pp 207-314
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100 (Dec) pp 307-403
99 (Sep) pp 201-306
98 (Jun) pp 109-200
97 (Mar) pp 1-108
95-96 (Sep) pp 209-301
94 (Jun) pp 109-207
93 (Mar) pp 1-108
41 (Mar) pp 1-100
Arch. Zootec. 47:  21-32. 1998.    Download 3005
 
A COMPARISON OF THE DIETS SELECTED BY MERINO AND DORPER SHEEP ON THREE RANGE TYPES OF THE KAROO, SOUTH AFRICA
UNA COMPARACIÓN DE LA DIETA SELECCIONADA POR OVEJAS MERINO Y DORPER SOBRE TRES TIPOS DE PASTOS DEL KAROO, SOUTH AFRICA

Du Toit, P.C.V.1,

1, Northern Cape Department of Agriculture. Nature Conservation and Redevelopment. Grootfontein Agricultural Development Institute. Private Bag X529. Middelburg 5900. Eastern Cape Province. Republic of South Africa.

Additional keywords
Selective grazing. Late developmental stage grass species. Mid-developmental stage grass species. Early developmental stage grass species.
 
Palabras clave adicionales
Pastoreo selectivo. Estados de desarrollo de la hierba.
 
SUMMARY
The diet selected by Merino and Dorper sheep was studied in the Arid Karoo, in the False Upper Karoo and in the Noorsveld. The relative differences in their food preferences and their adaptability to the different compositions of herbage on offer in the different range types was studied. It was found that Merino sheep selected more grass while Dorper sheep selected more karoo bushes and the woody component in the Noorsveld. In the Arid Karoo there was a 6 to 8 percent difference in the diet selected. Most of the differences were noted during the plant reserve storage and dormant seasons. It was found that these two breeds select very similar diets during the growing season. In the Eastern Mixed Karoo there was an 11 to 25 percent difference in the diet selected by the Merino and Dorper sheep breeds during the growing season. This range offers different niches to the grazing animals and they selectively graze different proportions of the vegetation on offer. In the Noorsveld the difference in the diet selected by the Merino and Dorper sheep breeds lie between 2 and 3 percent during the growing season. This difference was not large, however, it is clear that different grazing niches exist and that the animals selectively graze different parts and proportions of the herbage on offer.
 
RESUMEN
Se estudió la dieta seleccionada por ovejas Merino y Dorper en el Arid Karoo, el False Upper Karoo y en el Noorsveld. Se estudiaron las diferencias relativas en sus preferencias alimenticias y su adaptabilidad a las distintas composiciones de la hierba presente en los distintos tipos de pastos. Se encontró que los Merinos seleccionan más gramíneas y los Dorper más arbustos del Karoo y el componente leñoso en el Noorsveld. En el Arid Karoo hubo un 6-8 p.100 de diferencia en la dieta seleccionada. La mayoría de las diferencias fueron observadas durante el almacenamiento de reservas por la planta y los periodos de letargo. Se observó que las dos razas seleccionan dietas muy similares durante la estación de crecimiento. En el Eastern Mixed Karoo hubo un 11-25 p.100 de diferencia en la dieta seleccionada por las ovejas Merino y Dorper durante la estación de crecimiento. Este pasto ofrece diferentes nichos a los animales en pastoreo y ellos pastorearon selectivamente diferentes proporciones de la vegetación presente. En el Noorsveld la diferencia en la dieta seleccionada por ambas razas se sitúa entre el 2 y 3 p.100 durante la estación de crecimiento. Esta diferencia no fue grande pero sin embargo está clara en los distintos nichos de pastoreo y que los animales pastorean selectivamente diferentes partes y proporciones de la vegetación presente.
 
Arch. Zootec. 47:  21-32. 1998.    Download 3005
     
         
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