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UTILIZATION OF MALTED SORGHUM SPROUT IN THE DIET OF REARING PULLETS AND LAYING HENS
UTILIZACIóN DE BROTES DE SORGO MALTEADO EN LA DIETA DE POLLITOS Y GALLINAS PONEDORAS

Fafiolu, A.O. 1, O.O. Oduguwa 1, C.O.N. Ikeobi 1, C.F.I. Onwuka 1,

1, College of Animal Science and Livestock Production. University of Agriculture. P.M.B. 2240. Abeokuta. Nigeria. E-mail: fafiolu2000@yahoo.com

Additional keywords
Feed utilization.
 
Palabras clave adicionales
Utilización de alimento.
 
SUMMARY
Two studies were conducted to evaluate the effect of long term feeding of malted sorghum sprouts (MSP) on the overall performance of egg-type chickens. Diets were formulated to include 0, 150 and 300 g/kg MSP levels for both growing and laying phases. A total of one hundred and forty-four (144) ten weeks old pullets were assigned to each of the four experimental groups. Overall final weight, feed consumption, daily weight gain, feed to gain ratio and age at first lay were measured in the first experiment. Average weight of the experimental birds increased with increasing levels of MSP. Higher levels of MSP did not affect feed to gain ratios (p>0.05) at the growing phase. Age at first lay was not significantly affected as the level of MSP inclusion increased. In the second experiment, egg produced per hen-day of the birds fed 0 g/kg MSP was significantly (p<0.05) higher than those that received 150 and 300 g/kg MSP diets. Serum albumin and serum globulin were significantly reduced (p<0.05) when birds were fed MSP diets while the serum uric acid levels were elevated. MSP inclusion in the diet significantly reduced egg cholesterol content. It was concluded that MSP can be included in the diets of growing pullets up to 300 g/kg. However, inclusion of MSP in laying hen"s diet even at 150 g/kg did not yield satisfactory results. There is need to develop simple processing techniques to improve the utilization of MSP by laying hens.
 
RESUMEN
Se realizaron dos estudios para evaluar el efecto de la alimentación a largo plazo con brotes malteados de sorgo (MSP) en el rendimiento general de aves ponedoras. Las dietas fueron formuladas para incluir 0, 150 y 300 g/kg de MSP para las fases de crecimiento y puesta. Un total de 144 pollos de diez semanas de edad fueron asignados a cada uno de los cuatro grupos experimentales. En el primer experimento se midió el peso final total, consumo de alimento, aumento diario del peso, el cociente alimentación/ganancia y la edad a la primera puesta. El peso medio de las aves aumentó con el aumento de niveles de MSP. Los niveles más altos de MSP no afectaron la relación alimento/ganacia (p>0,05) en la fase de crecimiento. La edad a la primera puesta no fue afectada con el incremento de la inclusión de MSP. En el segundo experimento, la cantidad de huevos por día en las aves que comían 0 g/kg de MSP, fue perceptiblemente (p<0,05) mayor que en las que recibieron 150 y 300 g/kg de MSP. La albúmina y la globulina del suero fueron reducidas perceptiblemente (p<0,05) y los niveles de ácido úrico del suero aumentaron cuando las aves comían dietas con MSP. La inclusión de MSP en la dieta redujo perceptiblemente el contenido de colesterol en el huevo. Se concluyó que el MSP se puede incluir en las dietas de pollos en crecimiento hasta 300 g/kg. Sin embargo, la inclusión de MSP en la dieta de gallinas ponedoras hasta 150 g/kg no rindió resultados satisfactorios. Es preciso desarrollar técnicas de procesado simples para mejorar la utilización de MSP por las gallinas ponedoras.
 
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