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41 (Mar) pp 1-100
Arch. Zootec. 37:  25-38. 1988.    Download 1937
 
THE EFFECT OF FORM OF CONCENTRATE MIXTURE AND OF SODIUM BICARBONATE ON THE PERFORMANCE OF DAIRY FRIESIAN COWS.
EFECTO DE LA FORMA DEL CONCENTRADO Y DEL BICARBONATO SÓDICO SOBRE LA PRODUCCIÓN DE VACAS LECHERAS FRISONAS.

Hadjipanayiotou, M., E. Georghiades and S. Economides

Agricultural Research Institute, Nicosia, Cyprus.

Additional keywords
Bicarbonate. Form of diet. Dairy Cows. Milk composition.
 
Palabras clave adicionales
Bicarbonato. Dieta. Vacas lecheras. Composición de la leche.
 
SUMMARY
Sixteen dairy Friesian cows (95 days in milk) were used in a latin square desing experiment to study the effect of form of concentrate mixture (pellets vs mash), with or without 4% NaHCO 3 on their milk yield and milk composition. In another two trials, 30 (trial 2) and 122 (trial 3) Friesian cows were used in completely random desing experiments to study the effect of 2% NaHCO3 on their milk yield and milk composition. Cows on the pelleted concentrate mixture containing NaHCO3 consumed more mixture than all the other. Cows on the pelleted (P) mixtures produced more milk than those offered the concentrate mixtures in mash (M) form (P 18.05 vs M 17.05 kg/day). Form of diet did not affect milk fat content (P 37.2 vs M 38.5 g/kg) or fat yield. Addition of NaHCO3 in the concentrate mixture increased significantly milk fat content (39.3 vs 36.4 g/kg) and fat yield, but did not affect absolute or fat-corrected (4%) milk yield (trial 1). In trail 2, presence of NaHCO in the diet improved milk fat content by 0.36 percentage units, but difference did not reach significance level. In trial 3, NaHCO3 improved milk fat content, but to a lesser extent (control 26.7 vs bicarbonate 28.8 g/kg). The response to bicarbonate was obvious only with cows in their early stages of lactation (control 26.7 vs bicarbonate 30.3 g fat/kg milk). It is concluded that controlled feeding of pelleted concentrate mixtures will improve milk yield without any adverse effect on milk composition. Furthermore, addition of NaHCO in concentrate mixtures fed to lactating cows in their early stage of lactation will alleviate the "low milk fat syndrome" associated with high concentrate diets.
 
RESUMEN
Se realiza una experiencia en cuadrado latino con 17 vacas frisonas de 95 días de lactancia, para estudiar los efectos que la forma del concentrado (granulado vs triturado), con el 4% de CO3HNa o sin él, sobre el rendimiento en leche y su composición. Así mismo se llevan a cabo otras dos experiencias con un diseño experimental totalmente al azar, con animales de la misma raza (exp. 2, con 30; y exp., 3 con 122 animales), para estudiar el efecto de la adición del 2% de CO3HNa de los piensos sobre el rendimiento y composición de la leche. Todas las vacas que se alimentaron con granulado con CO3HNa consumen más pienso que las demás. Con respecto a la forma, las vacas que toman granulado (P) producen más leche que cuando el alimento es triturado (P 18,05 vs M 17,5 kg/día). Sin embargo la forma de la dieta no afecta al contenido o rendimiento en grasa de la leche (P 37,2 vs M 38,5 g/kg). La adición de CO3HNa al pienso, incrementa significativamente el contenido y rendimiento en grasa de la leche (39,3 vs M 36,4 g/kg), pero no afecta en absoluto a los rendimientos en grasa corregida (4%) (exp.1). En la experiencia 2, la presencia de CO HNa en la dieta mejora el contenido graso de la leche en 0.36 unidades de porcentaje, pero las diferencias no alcanzan niveles significativos. En la experiencia 3, el bicarbonato sódico mejora el contenido graso de la leche,pero en menor proporción (control 27,7 vs bicarbonato 28,8 g/kg). La respuesta al bicarbonato solamente fue manifiesta con vacas al principio de la lactación (control 26,7 vs bicarbonato 30,3 g de grasa/kg de leche). Se concluye que la alimentación con concentrado granulado mejora el rendimiento en leche sin ningún efecto adverso sobre la composición de la misma. Por otro lado, la adición de bicarbonato en mezclas de concentrados para vacas lactantes, al principio de la lactación, mejora el " síndrome de bajo contenido de grasa en leche" asociado a las dietas de alta energía.
 
Arch. Zootec. 37:  25-38. 1988.    Download 1937
     
         
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