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Actividad investigadora

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diciembre 2022

Propiedad Intelectual

Method for the production of microbial biocapsules, microbial biocapsules obtained by said method and uses thereof

Jaime Moreno García, Minami Ogawa, Nitin Nitin, Rewa Rai, Juan José Moreno Vigara, Juan Carlos García Mauricio, María Teresa García Martínez, Rafael Peinado Amores

diciembre 2022

Proyectos I+D+i y Ayudas

Bioeconomía circular en el sector vitivinícola mediante estrategias sostenibles: compostaje y vermicompostaje. Efecto en las propiedades agronómicas del viñedo

Rafael Peinado Amores

noviembre 2022

Publicaciones

Effect of Bentonite Addition to Pedro Ximénez White Grape Musts before Their Fermentation with Selected Yeasts on the Major Volatile Compounds and Polyols of Wines and Tentative Relationships with the Sensorial Evaluation

Raquel Muñoz-Castells, Jaime Moreno-García, Teresa García-Martínez, Juan Carlos Mauricio and Juan Moreno

octubre 2022

Publicaciones

Use of yeast biocapsules as a fungal-based immobilized cell technology for Indian Pale Ale-type beer brewing

Minami Ogawa, Pablo Carmona-Jiménez, Teresa García-Martínez, Jesús Valentín Jorrín-Novo, Juan Moreno, María Dolores Rey, Jaime Moreno-García

octubre 2022

Publicaciones

Assessing edible filamentous fungal carriers as cell supports for growth of yeast and cultivated meat

Minami Ogawa, Jaime Moreno García, Nitin Nitin, Keith Baar, David E Block

septiembre 2022

Proyectos I+D+i y Ayudas

Desarrollo de nuevos vinagres conteniendo ácido glucónico

Juan Carlos García Mauricio

junio 2022

Publicaciones

An IoT barrel bung to monitor evolution wine elaborated under biological aging

Eduardo Cañete-Carmona, Juan José Gallego-Martínez, Laila Yousef-Jiménez, Alberto Ruiz-Flores, Andrés Gersnoviez & Juan Moreno

mayo 2022

Publicaciones

Biofilm and Food: Well-and Lesser-Known Interactionst

Marilena Budroni, María-Jesús Torija, Jaime Moreno-García, Giacomo Zara

febrero 2022

Publicaciones

Revealing the Yeast Diversity of the Flor Biofilm Microbiota in Sherry Wines Through Internal Transcribed Spacer-Metabarcoding and Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time of Flight Mass Spectrometry

Juan Carbonero-Pacheco, Jaime Moreno-García, Juan Moreno, Teresa García-Martínez and Juan Carlos Mauricio

noviembre 2021

Publicaciones

Analyzing the minor volatilome of Torulaspora delbrueckii in an alcoholic fermentation

Minami Ogawa, Florin Vararu, Jaime Moreno-Garcia, Juan Carlos Mauricio, Juan Moreno, Teresa Garcia-Martinez

septiembre 2021

Publicaciones

Towards a better understanding of the evolution of odour-active compounds and the aroma perception of sparkling wines during ageing

Rafael Martínez-García, Juan Carlos Mauricio, Teresa García-Martínez, Rafael A. Peinado, Juan Moreno

septiembre 2021

Publicaciones

Functional metaproteomic analysis of alcohol vinegar microbiota during an acetification process: A quantitative proteomic approach

Juan J. Román-Camacho, Juan C. Mauricio, Inés M. Santos-Dueñas, Teresa García-Martínez, Isidoro García-García

julio 2021

Publicaciones

Phenolic compounds, antioxidant activity and color in the fermentation of mixed blueberry and grape juice with different yeasts

Juan Martín-Gómez, Teresa García-Martínez, M. Ángeles Varo, Julieta Mérida, María P. Serratosa

junio 2021

Publicaciones

Effect of calcium alginate coating on the cell retention and fermentation of a fungus-yeast immobilization system

Jorge Rojas López-Menchero, Minami Ogawa, Juan C. Mauricio, Juan Moreno, Jaime Moreno-García

mayo 2021

Publicaciones

Yeast immobilization systems for second-generation ethanol production: actual trends and future perspectives

Helena Chacón-Navarrete, Carlos Martín, Jaime Moreno-García

marzo 2021

Publicaciones

Alternative Winemaking Techniques to Improve the Content of Phenolic and Aromatic Compounds in Wines

Georgiana-Diana Dumitriu (Gabur), Carmen Teodosiu, Iulian Gabur, Valeriu V. Cotea, Rafael A. Peinado, Nieves López de Lerma

marzo 2021

Publicaciones

Metabolic Changes by Wine Flor-Yeasts with Gluconic Acid as the Sole Carbon Source

Minami Ogawa, Jaime Moreno-García, Lucy C. M. Joseph, Juan C. Mauricio, Juan Moreno, Teresa García-Martínez

enero 2021

Publicaciones

Using an electronic nose and volatilome analysis to differentiate sparkling wines obtained under different conditions of temperature, ageing time and yeast formats

Rafael Martínez-García, Juan Moreno, Andrea Bellincontro, Luna Centioni, Anna Puig-Pujol, Rafael A. Peinado, Juan Carlos Mauricio, Teresa García-Martínez

noviembre 2020

Publicaciones

Metaproteomics of microbiota involved in submerged culture production of alcohol wine vinegar: A first approach

Juan J. Román-Camacho, Inés M. Santos-Dueñas, Isidoro García-García, Jaime Moreno-García, Teresa García-Martínez, Juan C. Mauricio

septiembre 2020

Publicaciones

Mapping the intracellular metabolome of yeast biocapsules – Spherical structures of yeast attached to fungal pellets

Ogawa, M., García-Martínez, T., Bisson, L., Mauricio, J.C., Moreno, J., Moreno-García, J.

agosto 2020

Publicaciones

Biological Processes Highlighted in Saccharomyces cerevisiae during the Sparkling Wines Elaboration

María del Carmen González-Jiménez, Teresa García-Martínez, Anna Puig-Pujol, Fina Capdevila, Jaime Moreno-García, Juan Moreno Juan Carlos Mauricio

agosto 2020

Publicaciones

A differential proteomic approach to characterize the cellwall adaptive response to CO2 overpressure during sparkling wine-making process

Juan Antonio Porras-Agüera, Juan Carlos Mauricio, Jaime Moreno-García, Juan Moreno, Teresa García-Martínez

agosto 2020

Publicaciones

Effect of endogenous CO2 overpressure on the yeast “stressome” during the “prise de mousse” of sparkling wine

Juan A. Porras-Agüera, Juan J. Román-Camacho, Jaime Moreno-García, Juan C. Mauricio, Juan Moreno, Teresa García-Martínez

julio 2020

Proyectos I+D+i y Ayudas

Relación de la calidad de la uva, su microbiota levaduriana y la calidad del vino, con el pago vitícola

Moreno-Vigara, Juan José

julio 2020

Publicaciones

Fermentative volatilome modulation of Muscat Ottonel wines by using yeast starter cultures

Florin Vararu Dr., Jaime Moreno-García Dr., Marius Niculaua Dr., ValeriuV. Cotea Dr., Manuel Mayén Dr., Juan Moreno Dr.

junio 2020

Proyectos I+D+i y Ayudas

Nuevos vinos espumosos y bebidas de baja graduación alcohólica a partir de uva Pedro Ximenez y la selección de levaduras autóctonas

Moreno-Vigara, Juan José

junio 2020

Publicaciones

A Low-Cost IoT Device to Monitor in Real-Time Wine Alcoholic Fermentation Evolution Through CO2 Emissions

Eduardo Cañete-Carmona; Juan-José Gallego-Martínez; Cristian Martín; María Brox; Juan-Jesús Luna-Rodríguez; Juan Moreno

abril 2020

Publicaciones

Volatilome fingerprint of red wines aged with chips or staves: Influence of the aging time and toasting degree

Georgiana-Diana; Dumitriu (Gabur); Rafael A. Peinado; Valeriu V. Cotea; Nieves López de Lerma

abril 2020

Publicaciones

Pedro Ximenez sun-dried grape must: a dietary supplement for a healthy longevity

Noelia Morales-Prieto, Paula V. Huertas-Abril, Nieves López de Lerma, Isabel. L. Pacheco, José Pérez, Rafael Peinado, Nieves Abril

marzo 2020

Publicaciones

Differential Analysis of Proteins Involved in Ester Metabolism in two Saccharomyces cerevisiae Strains during the Second Fermentation in Sparkling Wine Elaboration

Maria del Carmen González-Jiménez, Jaime Moreno-García, Teresa García-Martínez, Juan José Moreno, Anna Puig-Pujol, Fina Capdevilla, Juan Carlos Mauricio

marzo 2020

Publicaciones

Use of a flor yeast strain for the second fermentation of sparkling wines: Effect of endogenous CO2 over-pressure on the volatilome

Rafael Martínez-García; Yenifer Roldán-Romero; Juan Moreno; Anna Puig-Pujol; Juan Carlos Mauricio; Teresa García-Martínez

febrero 2020

Publicaciones

A Low-Cost IoT Device to Monitor in Real-Time Wine Alcoholic Fermentation Evolution Through CO2 Emissions

Rafael Martínez-García, Juan Carlos Mauricio, Teresa García-Martínez, Rafael A. Peinado, Juan Moreno

febrero 2020

Proyectos I+D+i y Ayudas

Selección de levaduras vínicas autóctonas para la elaboración de vinos espumosos andaluces. Relación entre proteoma y volatiloma

María Teresa García Martínez, Moreno-Vigara, Juan José

febrero 2020

Proyectos I+D+i y Ayudas

Metaproteómica y metabolómica de la microbiota involucrada en la producción de vinagre en cultivo sumergido a partir de diferentes sustratos

García Mauricio, Juan Carlos; García García, Isidoro

febrero 2020

Publicaciones

Study of volatile compounds of romanian red wines aged with oak chips

C. Teodosiu, Georgiana-Diana Dumitriu Gabur, V. Cotea, R. Peinado, Iulian Gabur, N. L. D. Lerma

febrero 2020

Publicaciones

Protective effect of Pedro-Ximénez must against p,p’-DDE-induced liver damages in aged Mus spretus mice

Noelia Morales-Prieto, Nieves López de Lerma, Isabel L. Pacheco, Paula V. Huertas-Abrila, José Pérez, Rafael Peinado, Nieves Abril

enero 2020

Publicaciones

Response of the subterranean termite Reticulitermes grassei Clément (Isoptera: Rhinotermitidae) to pH of substrate

A. M. Cárdenas, P. Gallardo, J. R. Carbonero-Pacheco, M.Trillo

diciembre 2019

Publicaciones

Evaluation of Aroma Compounds in the Process of Wine Ageing with Oak Chips

Georgiana-Diana Dumitriu (Gabur); Carmen Teodosiu; Iulian Gabur; Valeriu V. Cotea; Rafael A. Peinado; Nieves López de Lerma

noviembre 2019

Publicaciones

First proteomic approach to identify cell death biomarkers in wine yeasts during sparkling wine production

Porras-Agüera, J.A., Moreno-García, J., Mauricio, J.C., Moreno, J., García-Martínez, T.

octubre 2019

Publicaciones

Using torulaspora delbrueckii, saccharomyces cerevisiae and saccharomyces bayanus wine yeasts as starter cultures for fermentation and quality improvement of mead

Sottil, C., Salor-Torregrosa, J.M., Moreno-García, J., Peinado-Peinado, J., Mauricio, J.C., Moreno, J., Martínez-García, M.T.

junio 2019

Proyectos I+D+i y Ayudas

ECOSISTEMA VINOS TRADICIONALES ANDALUCES. Línea 1: Adaptación de los vinos generosos andaluces de crianza biológica tipo Fino a las tendencias actuales del mercado

Moreno-Vigara, Juan José

mayo 2019

Publicaciones

New insights on yeast and filamentous fungus adhesion in a natural co-immobilization system: proposed advances and applications in wine industry

Ogawa, M., Bisson, L., García-Martínez, T., Mauricio, J.C., Moreno-García, J.

diciembre 2018

Publicaciones

Comparative analysis of intracellular metabolites, proteins and their molecular functions in a flor yeast strain under two enological conditions

Moreno-García, J., Ogawa, M., Joseph, L.C.M., Mauricio, J.C., Moreno, J., García-Martínez, T.

octubre 2018

Publicaciones

FLO1, FLO5 and FLO11 Flocculation Gene Expression Impacts Saccharomyces cerevisiae Attachment to Penicillium chrysogenum in a Co-immobilization Technique

Moreno-García, J., Martín.García, F., Ogawa, M., García-Martínez, T., Moreno, J., Mauricio, J.C., Bisson, L.F.

septiembre 2018

Publicaciones

Contribution to the study of the dynamics of heterocyclic nitrogenated herbicides in soils treated with copper salts

Moreno, M.T., Rodríguez-Amaro, R., Rodríguez-Mellado, J.M., Mayén, M., Jiménez-Guardeño, F.

septiembre 2018

Publicaciones

Imidazolinone and triazine herbicides in soils in relation to the complexes formed with Cu(II) ions

 Maria T. Moreno, Rafael Rodríguez-Amaro, Jose M. Rodríguez Mellado, Manuel Mayén, Francisco Jiménez Guardeño

julio 2018

Publicaciones

Impact of Yeast Flocculation and Biofilm Formation on Yeast-Fungus Coadhesion in a Novel Immobilization System

Moreno-García, J., García-Martínez, T. Moreno, J., Mauricio, J.C., Ogawa, M., Luong, P., Bisson, L.F.

junio 2018

Publicaciones

Influence of two yeast strains in free, bioimmobilized or immobilized with alginate forms on the aromatic profile of long aged sparkling wines

López de Lerma, N., Peinado, R.A., Puig-Pujol, A., Mauricio, J.C., Moreno, J., García-Martínez, T.

marzo 2018

Publicaciones

Study of the role of the covalently linked cell wall protein (Ccw14p) and yeast glycoprotein (Ygp1p) within biofilm formation in a flor yeast strain

Moreno-García, J., Coi, A.L., Zara, G., García-Martínez, T., Mauricio, J.C., Budroni, M.

marzo 2018

Proyectos I+D+i y Ayudas

Mejora de la elaboración del vinagre a través del estudio del microbioma y metaboloma. Influencia de las condiciones de acetificación

García Mauricio, Juan Carlos; Isidoro García García

febrero 2018

Publicaciones

Yeast Immobilization Systems for Alcoholic Wine Fermentations: Actual Trends and Future Perspectives

 Moreno-García, J., García-Martínez, T., Mauricio, J.C., Moreno, J.

febrero 2018

Publicaciones

Study of the potential use of mesoporous nanomaterials as fining agent to prevent protein haze in white wines and its impact in major volatile aroma compounds and polyols

Dumitriu, D., López de Lerma, N., Luchian, C., Valeriu, C., Peinado, R.A.

diciembre 2017

Publicaciones

Changes in sparkling wine aroma during the second fermentation under CO2 pressure in sealed bottle

Martínez-García, R., García-Martínez, T., Puig-Pujol, A., Mauricio, J.C., Moreno, J.

diciembre 2017

Publicaciones

Volatile and phenolic composition of red wines subjected to aging in oak cask of different toast degree during two periods of time

Dumitriu, D., López de Lerma, N., Zamfir,, C., Valeriu, C., Peinado, R.A.

septiembre 2017

Publicaciones

Aroma characterization of grape juice enriched with grapevine by-products using thermomaceration

Martínez-García, R., Valderrama, N., Moreno, J., de Bruijn, J.

julio 2017

Publicaciones

Redox proteomics reveals the hepatoprotective effect of must from Pedro Ximénez dried grapes in aged Mus spretus mice

Morales Prieto, N., López de Lerma, N., Pacheco, I., Pérez, J., Peinado, R.A., Abril, N.

abril 2017

Publicaciones

Spectroscopic determination of the dissociation constants of 2,4- and 2,5-dihydroxybenzaldehydes and relationships to their antioxidant activities

Estévez, Rafael; Rodríguez Mellado, Jose; Ruiz Montoya, Mercedes; Palma, Alberto; Rodriguez-Amaro, Rafael; Mayen, Manuel.

abril 2017

Publicaciones

Spectroscopic determination of the dissociation constants of 2,4- and 2,5-dihydroxybenzaldehydes and relationships to their antioxidant activities

Rafael Estévez Brito; José Miguel Rodríguez Mellado; Mercedes Ruiz Montoya; Alberto Palma; Rafael Rodríguez-Amaro; Manuel Mayén

marzo 2017

Publicaciones

Differential Proteome Analysis of a Flor Yeast Strain under Biofilm Formation

 Moreno-García, J., Mauricio, J. C., Moreno J., Garcia-Martinez, T.

diciembre 2016

Publicaciones

Use of a flor velum yeast for modulating colour, ethanol and major aroma compound contents in red wine

Moreno, J., Moreno-García, J., López-Muñoz, B., Mauricio, J. C., Martínez-García, T.

octubre 2016

Publicaciones

A Contribution on the Elucidation of the Electrooxidation Mechanism of Gentisaldehyde on a Glassy Carbon Electrode

R. Estévez Brito; J.M. Rodríguez Mellado; A. Palma; M. Ruiz Montoya; R. Rodríguez-Amaro; and M. Mayén.

junio 2016

Publicaciones

Functional analysis of stress protein data in a flor yeast subjected to a biofilm forming condition

Moreno-García, J., Mauricio, J. C., Moreno, J., García-Martínez, T.

mayo 2016

Publicaciones

Effect of aging time, dosage and toasting level of oak chips on the color parameters, phenolic compounds and antioxidant activity of red wines (var. Fetească neagră)

Dumitri, D., Lopez de Lerma, N., Cotea, V., Catalin-Ioan, Z., Peinado, R.A.

mayo 2016

Publicaciones

Stress responsive proteins of a flor yeast strain during the early stages of biofilm formation

Moreno-García, J., Mauricio, J. C., Moreno, J., García-Martínez, T.

abril 2016

Publicaciones

Selection of aroma compounds for the differentiation of wines obtained by fermenting musts with starter cultures of commercial yeast strains

Vararu, F., Moreno-García, J., Zamfir, C. I., Cotea V. V., Moreno, J.

abril 2016

Publicaciones

Flor Yeast: New Perspectives Beyond Wine Aging

Legras, J. L., Moreno-García, J., Zara, S., Zara, G., Garcia Martinez, T., Mannazzu, I. M., Mauricio, J. C., Coi, A. L., Zeidan, M. B., Dequin, S., Moreno J., Budroni M.

febrero 2016

Proyectos I+D+i y Ayudas

Exometabolitos que influyen en la calidad sensorial y su relación con las proteínas de levaduras vínicas secas activas aclimatadas a la elaboración de vinos

Moreno-Vigara, Juan José

diciembre 2015

Publicaciones

Oxidation of cumene hydroperoxide on glassy carbon electrodes in aqueous solution and its interaction with ascorbic and gallic acids

Estévez, Rafael; Rodríguez Mellado, JM; Mayen, Manuel.

octubre 2015

Publicaciones

Proteins involved in wine aroma compounds metabolism by a Saccharomyces cerevisiae flor-velum yeast strain grown in two conditions

Moreno-García, J., García-Martínez, M.T., Millan, M.C., Mauricio, J.C., Moreno, J.

junio 2015

Publicaciones

Determination of the state of charge of TCNQ0/− mixed-valence complexes based on a spectroscopic model. Application to thin films of electrocrystallised tetraethylammonium complexes

Lorenzo Gómez Camacho; José Miguel Rodríguez Mellado; Manuel Mayén;, Rafael Rodríguez-Amaro

mayo 2015

Publicaciones

Natural sweet wine production by repeated use of yeast cells immobilized on Penicillium chrysogenum

García-Martínez, M.T., Moreno, J., Mauricio, JC., Peinado, R.

enero 2015

Publicaciones

Grape musts differentiation based on selected aroma compounds using SBSE-GC-MS and statistical analysis

Vararu, F., Moreno -García, J., Cotea, V.V., Moreno, J.

diciembre 2014

Proyectos I+D+i y Ayudas

Mejora de la formación de biocápsulas con levadura auto-inmovilizada para la elaboración de cava. Estudio proteómico y metabolómico

García-Mauricio, Juan Carlos

marzo 2014

Publicaciones

Determination of the Optimum Sun-Drying Time for Vitis vinifera L. cv. Tempranillo Grapes by E-nose Analysis and Characterization of Their Volatile Composition

Lopez De Lerma, N., Moreno, J., Peinado, R.Lopez De Lerma, N., Moreno, J., Peinado, R.

noviembre 2013

Publicaciones

Biological aging status characterization of Sherry type wines using statistical and oenological criteria

Moreno-García, J., García-Martínez, T., Moreno, J., Millán, M.C., Mauricio, J.C.

julio 2013

Publicaciones

NADH Electrocatalytic Oxidation on Gold Nanoparticle-Modified PVC/TTF-TCNQ Composite Electrode. Application as Amperometric Sensor

García-Pineda, I., Mayén, M., Rodríguez-Mellado, J.M., Rodríguez-Amaro, R.

julio 2013

Publicaciones

Electrochemical behaviour of 3,5,6-trichloro-4-methyl-pyridine-2-carboxylic acid on mercury and carbon electrodes

Ruiz-Montoya, M., Mayén, M., Rodríguez-Amaro, R., Rodríguez-Mellado, J.M.

junio 2013

Publicaciones

Application of a New Organic Yeast Immobilization Method for Sparkling Wine Production

Ogawa, M., García-Martínez, T., Bisson, L., Mauricio, J.C., Moreno, J., Moreno-García, J.

mayo 2013

Publicaciones

Feasibility of an electronic nose to differentiate commercial Spanish wines elaborated from the same grape variety

López De Lerma-Extremera, MN., Bellincontro, A,. García-Martínez, MT., Mencarelli, F. Moreno, J.

abril 2013

Publicaciones

In vitro and in vivo antioxidant activity of musts and skin extracts from off-vine dried Vitis vinifera cv. “Tempranillo” grapes

López De Lerma-Extremera, MN., Peinado, J., Peinado, R.A.

diciembre 2012

Publicaciones

Volatile composition of partially fermented wines elaborated from sun dried Pedro Ximénez grapes

López De Lerma-Extremera, MN., García-Martínez, MT., Moreno, J., Mauricio, JC., Peinado, R.A.

noviembre 2012

Publicaciones

New Biosensor for Phenols Compounds Based on Gold Nanoparticle-Modified PVC/TTF-TCNQ Composite Electrode

Sánchez-Obrero, G., Mayén, M., Rodríguez-Mellado, J.M, Rodríguez-Amaro, R.

marzo 2012

Publicaciones

Electrochemical Determination of Glyphosate in Waters Using Electrogenerated Copper Ions

Pintado, S., Ruiz-Montoya, M., Rodríguez-Amaro, R.. Mayén, M., Rodríguez-Mellado, J.M.

febrero 2012

Publicaciones

Sweet wines with great aromatic complexity obtained by partial fermentation of must from Tempranillo dried grapes

López De Lerma-Extremera, MN., García-Martínez, MT., Moreno, JJ.; Mauricio, JC. Peinado, R.

enero 2012

Publicaciones

Use of electronic nose, validated by GC–MS, to establish the optimum off-vine dehydration time of wine grapes

López de Lerma-Extremera, MN., Bellincontro, A., Mencarelli, F., Moreno .J., Peinado, R.A.

enero 2012

Publicaciones

Electrochemical Determination of the Glyphosate Metabolite Aminomethylphosphonic Acid (AMPA) in Drinking Waters with an Electrodeposited Copper Electrode

Pintado, S., Rodríguez-Amaro, R..Mayén, M., Rodríguez-Mellado, J.M.

diciembre 2011

Proyectos I+D+i y Ayudas

Sensores electroquímicos basados en superficies electrodicas y en amalgamas, modificadas con nanoparticulas metálicas. Aplicaciones agroalimentarias y ambientales.

Rafael Rodríguez Amaro

noviembre 2011

Proyectos I+D+i y Ayudas

Biosensikit. Puesta apunto de sistemas de detección en métodos electroquímicos para el desarrollo de biosensores

Manuel Mayén Riego

septiembre 2011

Publicaciones

Potential use of wine yeasts immobilized on Penicillium chrysogenum for ethanol production

García-Martínez, MT., Puig-Pujol, A., Peinado, R.A., Moreno, J., Mauricio, JC.

agosto 2011

Publicaciones

Discrimination of sweet wines partially fermented by two osmo-ethanol-tolerant yeasts by gas chromatographic analysis and electronic nose

García-Martínez, MT., Bellincontro, A., López De Lerma-Extremera, MN., Peinado, R.A., Moreno, J.J., García-Mauricio, J.C, Mencarelli, F. Moreno, J.

julio 2011

Proyectos I+D+i y Ayudas

Optimización de biocápsulas de levaduras para la elaboración de vinos tranquilos y cava. Estudio de las posibles desviaciones del metabolismo de las levaduras inmovilizadas

García-Mauricio, Juan Carlos

junio 2011

Propiedad Intelectual

Utilización de bio-capsulas de levadura como agentes fermentativos en la segunda fermentación alcohólica y su aplicación para la elaboración de vino espumoso y bebidas alcohólicas espumosas

García-Mauricio, Juan Carlos; Puig-Pujol, Anna; García-Martínez, María Teresa; Peinado-Amores, Rafael; López De Lerma-Extremera, María De Las Nieves; Moreno-Vigara, Juan Jose

abril 2011

Publicaciones

Electrocatalytic Oxidation of Acetaminophen on a PVC/TTF-TCNQ Composite Electrode Modified by Gold Nanoparticles: Application as an Amperometric Sensor

Sánchez-Obrero, G., Mayén, M., Rodríguez-Mellado, J.M., Rodríguez-Amaro, R.

marzo 2011

Publicaciones

Co-culture of Penicillium chrysogenum and Saccharomyces cerevisiae leading to the immobilization of yeast

García-Martínez, MT., Peinado, R.A., Moreno, J.J., García-García, I.,García-Mauricio, J.C.

febrero 2011

Publicaciones

Evaluation of Commercial Active Carbons for the Removal of s-Triazine Herbicides from Waters

Rojas-Moreno, F., De La Fuente, M., Marín-Galvín, R., Mayén, M., Rodríguez-Mellado, J.M.

octubre 2010

Publicaciones

Effect of Thermal Treatment and Oak Chips on the Volatile Composition of Pedro Ximenez Sweet Wines

Santiago-Hurtado, J.I., Lopez de Lerma, N., Moreno, J, Peinado, R.A.

mayo 2010

Publicaciones

Synergistic antioxidant interaction between sugars and phenolics from a sweet wine

Peinado, J.; Lopez de Lerma, N.; Peinado, R. A.

marzo 2010

Proyectos I+D+i y Ayudas

Caracterización y optimización de los sistemas de envejecimiento de vinos, brandies y vinagres de Andalucía (1 becario predoctoral)

García-Barroso, Carmelo

diciembre 2009

Proyectos I+D+i y Ayudas

Rapid quality control of grapes dehydration and processing for sweet wine by using non destructive technologies such as nir-aoft, electronic nose, and fluorescense sensor

Moreno-Vigara, Juan Jose

septiembre 2009

Publicaciones

A gold nanoparticle-modified PVC/TTF-TCNQ composite amperometric biosensor for glucose determination

 Sánchez, G., Cano, M., ,Avila, JL., Mayen, M., Mena, ML., Pingarron, M., Rodríguez, R.

agosto 2009

Publicaciones

Plasma Membrane Sterols Are Involved in Yeast’s Ability To Adsorb Polyphenolic Compounds Resulting from Wine Model Solution Browning

Márquez, M.T., Millán, C., Salmon, J.M

junio 2009

Propiedad Intelectual

Levadura vínica osmotolerante CECT 13014 y su aplicación en la producción y mejora de vinos dulces y la obtención de bioetanol

García-Mauricio, Juan Carlos; García-Martínez, María Teresa; Peinado-Amores, Rafael; Moreno-Vigara, Juan Jose

marzo 2009

Publicaciones

Effect of Different Yeast Strains and Their Culture Conditions on the Prevention of Wine Model Solution Browning by Yeast Lees

Márquez, M.T., Millán, C., Souquet, J.M., Salmon, J.M

febrero 2009

Proyectos I+D+i y Ayudas

Desarrollo de sensores electroquímicos para la detección de ácido glucónico y ácido málico en mostos y vinos de la denominación de origen montilla-moriles

Manuel Mayén Riego

diciembre 2008

Proyectos I+D+i y Ayudas

Estudio de la inmovilización celular de levaduras sobre hongos filamentosos gras sin soportes externos. Aplicaciones en fermentaciones vínicas y efecto sobre la calidad de los vinos

Moreno-Vigara, Juan Jose

octubre 2008

Publicaciones

Study of colour and phenolic compounds in two models of oxidative ageing for sherry type white wines

Ortega,A.F., G., Mayen, M., Medina, M.

abril 2008

Publicaciones

A new, third generation, PVC/TTF–TCNQ composite amperometric biosensor for glucose determination

Cano,M., Ávila, JL, Mayén, M., Mena, M.L., Pingarrón, J., Rodríguez-Amaro, R..

febrero 2008

Publicaciones

Effects of ADH2 Overexpression in Saccharomyces bayanus during Alcoholic Fermentation

Maestre, O.; García-Martínez, T., Peinado R.A; Mauricio J.C.

diciembre 2007

Publicaciones

Antioxidant activity of musts from Pedro Ximénez grapes subjected to off-vine drying process

Peinado, J., Lopez de Lerma, N., Moreno, J.; Peinado, R.A.

febrero 2007

Proyectos I+D+i y Ayudas

Tratamiento para la eliminación de ácido glucónico en mostos de uva mediante una cepa de Schizosaccharomyces pombe

Moreno-Vigara, Juan Jose

diciembre 2006

Publicaciones

Yeast biocapsules: A new immobilization method and their applications

Peinado, R.A., Moreno, J., Villalba, J.M., González, J.A., Ortega, J.M., García- Mauricio, J.C.

mayo 2004

Publicaciones

Off-Vine Grape Drying Effect on Volatile Compounds and Aromatic Series in Must from Pedro Ximénez Grape Variety

Franco, M., Peinado, R.A., Medina, M., Moreno, J.

septiembre 2002

Propiedad Intelectual

Levadura vínica osmotolerante CECT 13015 y su aplicación en la producción y mejora de los vinos dulces y la obtención de bioetanol

García-Mauricio, Juan Carlos; García-Martínez, María Teresa; Peinado-Amores, Rafael; Moreno-Vigara, Juan Jose

septiembre 2002

Propiedad Intelectual

Procedimiento de obtención de biocápsulas de levadura, biocápsulas así obtenidas y aplicaciones

Peinado, R.; Garcia, J.; Moreno, J.; Ortega, J.; Medina, M.; Merida, J.; Millan, M.; Mayen, M.; Zea, L.; Moyano, M.; Valero E.; Muñoz, D.; López, M.; Maestre, O.

enero 2002

Propiedad Intelectual

Nuevas aplicaciones de geles conteniendo levaduras inmovilizadas

Medina, M.; Merida, J.; Mayen, M.; Ortega, J.; Moreno, J.; Zea, L.; Moyano, M.; Millan, M.; Garcia, J.; López, M.; Muñoz Rodriguez, David; Berlanga Flores, Teresa; Maestre Delgado, Oscar; Peinado, R.

enero 1997

Propiedad Intelectual

Dispositivo para la aceleración en el envejecimiento de vinos en condiciones semiaeróbicas

Medina, M.; Garcia, J.; Mayen, M.; Merida, J.; Millan, M.; Moreno, J.; Moyano, M.; Ortega, J.; Zea, L.


diciembre 2019

Premio Galileo concurso de ideas de negocio

Primer premio de la XII edición del concurso de ideas de negocio, concedido el día 11 de diciembre de 2019 por la Comisión del Programa Galileo de la OTRI


octubre 2019

Premio de la Universidad de Almería a la mejor exposición oral

Concedido el día 17 de octubre de 2019 por la Comisión del Panel Científico de  Biotecnología Agroalimentaria y  de Bioprocesos Agroindustriales del Congreso de jóvenes investigadores en Ciencias Agroalimentarias de la Universidad de Almería.


julio 2019

Premio extraordinario de doctorado de la UCO. Curso 2017-2018

Otorgado al Dr. Jaime Moreno García en pública competencia en el curso 2017/18 en el programa de doctorado: Biociencias y Ciencias Agroalimentarias


junio 2019

Premio Emilio Botín

Concedido el día 19 de julio 2019 por la Comisión del Banco de Santander, Santander Universidades y Campus de Excelencia Agroalimentario de Andalucía


febrero 2019

Premio a la mejor publicación 2018

La Sociedad Americana para la Enología y la Viticultura (ASEV) concede el premio a la mejor publicación de 2018 a un artículo del grupo de investigación adscrito al ceiA3 Viticultura y enología | AGR-146 de la Universidad de Córdoba.


mayo 2018

XXVIII Premio de investigación «José Luís Mesías Iglesias

XXVIII Premio de Investigación “José Luis Mesías Iglesias” que concede el Centro Universitario Santa Ana (Almendralejo, Badajoz) a la mejor investigación científica


enero 2013

XXIV Premio de investigación «José Luís Mesías Iglesias»

Premio Entregado en 2014 a las investigaciones presentadas en las XXXV Jornadas celebradas en 2013 al trabajo de investigación "Proteómica de una levadura de flor en dos condiciones distintas de etanol."


diciembre 2011

Premio de la Organización Internacional de la Viña y el Vino

Otorgado por la Comisión de Formación de la OIV a la mejor publicación en Enología del año 2010 al libro “Química Enológica”


enero 2002

XII Premio de investigación «José Luís Mesías Iglesias

XII Premio de Investigación “José Luis Mesías Iglesias” que concede el Centro Universitario Santa Ana (Almendralejo, Badajoz) a la mejor investigación científica


enero 1994

IV Premio de investigación «José Luís Mesías Iglesias

IV Premio de Investigación “José Luis Mesías Iglesias” que concede el Centro Universitario Santa Ana (Almendralejo, Badajoz) a la mejor investigación científica

VITENOL. Grupo de investigación para la mejora y optimización de recursos en la producción de vinos andaluces. Integrado en el Campus Agroalimentario de Excelencia Internacional (ceiA3), Universidad de Córdoba.

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+34 957 218 636
+34 957 212 146 (Fax)
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