Page 29 - GEOPOLÍTICA DEL MUNDO ACTUAL. UNA VISIÓN MULTIDISCIPLINAR. 2021.
P. 29

 GEOPOLÍTICA DEL MUNDO ACTUAL. UNA VISIÓN MULTIDISCIPLINAR:
Cultura de Paz, Conflictos, Educación y Derechos Humanos
l’escriptura de la primera novel•la escrita per IA (titulada 1 The Road), des dels cotxes auto-tri- pulats de Tesla o Waymo (Google) a les armes auto-dirigides, des d’usos purament industrials o logístics a aplicacions socials i de lleure de tot tipus.
És cada cop més difícil trobar una tasca o tipus d’activitat humana que les màquines no puguin fer. El que sí és característic de l’eta- pa d’evolució en la que ens trobem en aquests moments és que les diferents IAs que són una realitat i que funcionen ja en tots els camps esmentats acostumen a estar especialitzades en una tasca determinada. Deep Blue 2 és imbatible jugant als escacs, però no pot res- pondre ni una sola de les preguntes de concurs com les que Watson dominava. Watson està proporcionant una ajuda inestimable a la presa de decisions mèdiques en diversos hospitals d’Estats Units, però és incapaç d’agafar un lla- pis i canviar-lo de lloc (per començar, perquè ni tan sols té braços o res que se li assembli; Watson no és més que un programa informà- tic). Alexa ens pot respondre preguntes o nave- gar per Internet, però no pot fer reconeixement facial ni jugar a escacs. Les IAs actuals estan evolucionant molt ràpidament en la carrera cap a la híper-especialització, però estan molt lluny d’assolir ni una petita fracció de la intel•ligèn- cia general de la que estem dotats els éssers humans, i a la que al•ludíem amb el primer sentit del concepte d’IA.
L’impacte de la IA en les nostres societats i quatre preocupacions democràtiques
No és possible predir amb precisió l’im- pacte real i global que la IA tindrà en les nostres societats. Alguns estudis estimen que a mig ter- mini la IA substituirà els éssers humans en un 40-60% de les tasques actualment realitzades per nosaltres. 5Això no vol dir necessàriament la destrucció de llocs de treballs, doncs bé podria passar, com pronostiquen altres autors, que la irrupció dels robots i de la IA, generi la neces- sitat de nous tipus de llocs de treball humà en tasques de supervisió, control i comandament6. El que sí podem saber és que els canvis que es produiran són molts i molt profunds, i que el potencial disruptiu de la IA per a transformar el nostre model econòmic, social i polític en gene- ral és enorme.
La incertesa existent sobre l’impacte real de la IA es deu en bona mesura a que l’evo- lució de la pròpia IA dependrà en part de les decisions polítiques i individuals que pren- guem en aquests moments, en especial de les regulacions que siguem capaços d’introduir. Tal i com ens recorda Howard Rheingold, un altre dels precursors de l’era digital i l’inventor a inicis dels anys 90 de l’expressió “comunitat virtual”, és justament en aquests moments ini- cials de grans canvis tecnològics en els que les decisions que es prenen a la societat i les for- mes en que els individus utilitzen les incipients tecnologies poden influir en major mesura la configuració que adquiriran les noves formes i estructures socials7. En altres paraules, que la IA transformi el nostre món en positiu, aug- mentant la intel•ligència humana fins al punt d’ajudar-nos a afrontar amb èxit els múltiples i monumentals reptes globals que tenim per endavant, o que acabi convertint-se en un mal- son que empobreixi encara més amplis sectors de la societat, incrementant ja de manera insal- vable les desigualtats socials fins i tot creant
5Un dels estudis pioners en aquest sentit va ser C. B. Frey and M. A. Osborne, “The Future of Employment: How Susceptible Are Jobs to Computerization?”, Working Paper, Oxford Martin Programme on Technology and Employment, 2013.
6Vegis, per exemple, A. Aleryani, “Refutation of Artificial Intelligence’s Myth ‘Artificial Intelligence WIll Ultimately Replace Human Em- ployees’”, International Journal of Digital Information and Wireless Communications”, 9(1), 1-7, 2019; o E. Dahlin, “Are Robots Stealing Our Jobs?”, Socius: Sociological Research for a Dynamic World, 5, 2019.
7H. Rheingold, Net Smart. How to Thrive Online, Cambridge (Mass.): The MIT Press, 2012. Vegis, també, del mateix autor, Multitudes inteligentes. La próxima revolución social, Barcelona: Gedisa, 2019.
 29
























































































   27   28   29   30   31