Who we are

The Research Group (HIBRO, PAIDI AGR-170) belonging to the Dpt. of Food Science and Technology of the University of Cordoba is composed of highly specialized professors and researchers in food science and nutrition involving different activities such as design of experiments, optimization of food formulations and development of decision support tools for food quality and food safety. The Group has extensive experience (> 25 years) in the field of predictive microbiology, which currently has great relevance in the establishment of Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) systems and provides scientific support for the estimation of the shelf- life and the quantitative microbiological risk assessment in foods. The HIBRO research group has been consolidated through an extensive research activity in the field of microbiological risk assessment in regional (> 15), national (> 20) and international (> 5) projects, as well as an extensive training activity and transfer of know-how to companies in the agri-food sector.

Jornada Técnica sobre Resistencia a los Antibióticos en la Cadena Alimentaria

Jornada Técnica sobre Resistencia a los Antibióticos en la Cadena Alimentaria

El próximo jueves 18 de mayo tendrá lugar en la Sala de Grados Manuel Medina de la Universidad de Córdoba la Jornada Técnica dedicada a la Resistencia a los Antibióticos en la Cadena Alimentaria, a cargo de los investigadores Dres. Araceli Bolívar, Fernando Pérez-Rodríguez y Jean Correia.

Como su título indica, la jornada está programada para abarcar uno de los temas más preocupante para la comunidad científica actual, la resistencia a antibióticos y la presencia en la cadena alimentarias de especies de microorganismos patógenos que han adquirido dicha resistencia o la persistencia de genes de resistencia a determinados antibióticos que indiquen que han estado presentes este tipo de bacterias en el alimento.

La iniciativa nace del Proyecto RESISTALI (Microorganismos Resistentes a los Antibióticos en la Cadena Alimentaria Andaluza: Una Evaluación Cuantitativa del Riesgo Microbiológico en Productos Cárnicos para el desarrollo de estrategias de control en el sector alimentario; Ref. P18-RT-1386) un proyecto dirigido por el Dr. Fernando Pérez-Rodríguez (IP).

Pueden inscribirse mediante el siguiente enlace: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdSOgpjg67Z3a53MG2YDXhFB954ImTPIaiP2zwy96PHxNk0fw/viewform


Institutions

Image
Image
Image

You can find us at:

Dpt. Food Science and Technology.
International Agrofood Campus of Excellence CeiA3.
Campus Rabanales s/n. Darwin building- Annex.
Crta. Madrid-Cádiz Km. 396-A 14014.
University of Córdoba (SPAIN).

Phone: 957 218691

Email: rmgarcia@uco.es

Contact us