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168 (Dic) pp 369-470
166-167 (Sep) pp 97-368
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TYPOLOGY OF DAIRY FARMING SYSTEMS IN RABAT SUBURBAN REGION, MOROCCO
TIPOLOGÍA DE LOS SISTEMAS DE PRODUCCIÓN DE LECHE BOVINA EN LA REGIÓN PERIURBANA DE RABAT, MARRUECOS

Sraïri, M.T.1, R. Lyoubi2,

1, Teacher-Researcher. Animal Productions Department. Hassan II Agronomy and Veterinary Institute. P.O. Box 6202. Rabat-Institutes. 10101, Rabat. Morocco. Tel: + 212 37 77 24 84; Fax: + 212 37 77 81 35; e-mail: msrairi@hotmail.com
2, Animal Productions Engineer. Chellah Association of Dairy Breeders. Rabat. Morocco.

Additional keywords
Gross margin. Cattle sales. Milk yield. Cluster analysis. Principal components analysis.
 
Palabras clave adicionales
Margen bruto. Ventas de bovinos. Productividad lechera. Análisis de componentes principales.
 
SUMMARY
The characterisation of dairy cattle farming systems in the Rabat-Salé region, was achieved through regular enquiries of fourty eight farms representing the global variety of herding, during 2000/2001 agricultural campaign. Results show a broad variety of farmers strategies, particularly in feeding management and in cattle sales. Five groups of cattlemen have been distinguished based upon principal components and cluster analysis. First one is represented by 10 farms with limited dairy yield (2472 kg per cow) due to restricted consumption of concentrates. Average gross margin per cow was negative (-1686 Dh » -168 Euros). Second category is dominated by profitable farms (gross margin per cow= 3057 Dh) with better milk yield per cow (3725 kg) combined to more important cattle sales. Third category illustrates farms which could not cope with limited forages area and therefore relied on intensive concentrates purchases, badly converted to milk. Evidently, their average gross margin was negative (- 928 Dh per cow), even though they had lost 3 heads of cattle by intensive sales (cattle represent 83.3 percent of the value of milk sales). At the opposite situation of the third group, the fourth one relies on forages, in a balanced way to satisfy cows requirements. These farms, with a milk yield per cow equal to 3258 kg, took advantage of a good valorisation of concentrates, which resulted in a production cost per kg of milk rather low (2.67 Dh). Fifth group is representative of specialised farms in suburban dairy production, because of intensive milk yield per cow (4024 kg) coupled with important use of concentrates. This was achieved even with limited sales of cattle, at the opposite of all the other categories of farms (variations in cattle stock was positive, with 12.8 cattle heads, indicating endogenous growth, due to calving). Historic and social factors behind the genesis of such farms in suburban areas of Morocco, and moreover technical skills to feed cows explain the variations in types of dairy husbandry. It was concluded, that this diversity of farming systems should be taken into account for development purposes, as specific measures, especially in the field of cattle feeding, need to be applied to each one of the livestock systems identified, to guarantee their sustainability. Generalisation of uniformed promoting programs should thus be avoided, as each group is characterised by specific technical extension needs.
 
RESUMEN
Mediante encuestas en 48 fincas se caracterizaron los sistemas de producción bovina lechera en la región suburbana de Rabat-Salé en la campaña 2000-2001. Se detectó gran variedad de estrategias especialmente en lo relacionado con alimentación y ventas de bovinos. Mediante un análisis de componentes principales y una clasificación jerárquica ascendente, se identificaron cinco grupos de producción. El primero (10 fincas) con bajo rendimiento lechero (2472 kg/vaca), por consumo reducido de concentrados. El margen bruto por vaca fue negativo (-1686 Dh » -168,8 Euros). En el segundo, predominaron establos rentables (margen bruto por cabeza de 3057 Dh) con rendimiento más elevado (3725 kg) y mayor venta de animales. El tercero lo constituyen explotaciones que no logran compensar los efectos de las deficiencias de forraje con el suministro de concentrados. Esto provoca una valorización poco eficiente de estos alimentos en leche, por lo que el margen bruto por cabeza es negativo (-928 Dh), debido a una variación de inventario negativa de 3 bovinos durante la campaña, por ventas elevadas (las ventas de bovinos representan 83,3 p.100 del valor de las ventas de leche). Opuestamente, el grupo 4 adoptó una estrategia de uso intensivo de forrajes, que representan 98,9 p.100 del valor energético de los concentrados, para cubrir las necesidades nutricionales de las vacas. Con un rendimiento lechero medio de 3258 kg por vaca, estos establos valorizan eficazmente los concentrados, puesto que obtienen un costo de producción por kg de leche relativamente bajo (2,67 Dh). El grupo 5 es representativo de un manejo de producción lechera especializado. El rendimiento por cabeza elevado (4024 kg) se asocia con un suministro de concentrados importante. El margen bruto por vaca fue elevado (3152 Dh), aún cuando estos establos hubiesen vendido bovinos (al contrario, tuvieron variaciones de inventario positivas de 12,8 animales mostrando así ganancias endógenas). Los factores históricos y sociales subsiguientes a la implantación de establos suburbanos en Marruecos, y más aún las aptitudes de gestión técnica de alimentación del rebaño, explican las variaciones entre los sistemas de producción lechera. La diversidad de estos sistemas de producción debe ser tenida en cuenta para fines de desarrollo agrícola, especialmente en lo referente a la alimentación, para garantizar su sostenibilidad. La generalización de programas uniformes debe evitarse, puesto que cada grupo muestra exigencias muy distintas.
 
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