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EFFECT OF FEEDING REJECT CASHEW KERNEL MEAL ON PRE AND EARLY- LAYING PERFORMANCE OF PULLET
EFECTO DE LA ALIMENTACIÓN CON RESIDUOS DE HARINA DE ANACARDOS SOBRE LA EFICACIA DE POLLITAS ANTES Y AL COMIENZO DE LA PUESTA

Odunsi, A.A.1,

1, Department of Animal Production and Health. Ladoke Akintola University of Technology. Ogbomoso. Nigeria. E-mail yodunsi@yahoo.com

Additional keywords
Feeding resources.
 
Palabras clave adicionales
Recursos alimenticios.
 
SUMMARY
The effect of feeding reject cashew kernel meal (CKM) on pre and early laying performance of pullet was investigated. CKM was incorporated into a standard grower diet at 0, 5, 10,15 and 20 percent replacing parts of maize and groundnut cake. Each diet was offered to 18 black Harco grower pullets (12 weeks old) for a period of 8 weeks, after which they were fed on a layer dietary regime containing similar levels of CKM for another 8 weeks. Results indicated that up to 20 weeks, pullets on 0 percent CKM had a nonsignificantly higher feed intake, poorer feed efficiency and higher feed cost than CKM based diets. Onset of laying was, however, slightly delayed with increasing CKM in diets. Between 21-28 weeks, feed intake was markedly (p<0.05) affected by inclusion of CKM while hen day production, feed efficiency and egg quality values were unaffected (p>0.05). CKM at the levels studied appears a justifiable alternative to maize and groundnut cake in pullet diets.
 
RESUMEN
Se investigó el efecto de residuos de harina de anacardos (CKM) en la eficacia de pollitas antes y al comienzo de la puesta. En un pienso estándar de crecimiento, la CKM sustituyó (0,5, 10,1 y 20 p.100) al maíz y torta de cacahuete. Cada dieta fue suministrada a 18 pollitas Harco de 12 semanas durante 8 semanas, después fueron alimentadas con un pienso para puesta con similares cantidades de CKM durante otras 3 semanas. Hasta las 20 semanas, en las pollitas sin CKM hubo mayor ingestión, no significativa, peor eficacia alimenticia y mayor coste de alimentos. El comienzo de la puesta, sin embargo, se retrasó ligeramente al aumentar la proporción de CKM. Entre 21 y 28 semanas, la ingestión de alimento fue notablemente afectada (p<0,05) por la inclusión de CKM mientras que la producción diaria de las gallinas, eficacia alimenticia, y la calidad del huevo no fueron afectadas (p>0,05). La CKM a los niveles estudiados, parece una alternativa justificable al maíz y a la torta de cacahuete en la dieta de pollitas.
 
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