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EXOGENOUS PLANKTON AS FOOD FOR INTENSIVE REARING OF ORNAMENTAL CYPRINID, EPALZEORHYNCHUS FRENATUS
PLANCTON EXóGENO COMO ALIMENTO PARA LA CRíA INTENSIVA DEL CIPRíNIDO ORNAMENTAL EPALZEORHYNCHUS FRENATUS

Jha, P.1,2

1Department of Zoology. University of North Bengal. Siliguri 734 013. District Darjeeling. West Bengal. India.
2Department of Zoology. Raiganj Surendranath Mahavidyalaya. Sudarsanpur. Raiganj 733134. West Bengal. India. jhakingshuk@rediffmail.com

Additional keywords
Rainbow shark. Diet regimen. Growth. Marketable fish. Water quality. Stocking density.
 
Palabras clave adicionales
Tiburón arco iris. Dieta. Crecimiento. Peces comerciales. Calidad del agua. Densidad de población.
 
SUMMARY
To explore the effect of different management regimes for probable intensification of rainbow shark (Epalzeorhynchus frenatus) culture, fish larvae (0.18 ± 0.014 g) were stocked in concrete tanks and cultured for three months (18 February-18 May, 2007) according to six treatment regimes: three live food regimes where fish were stocked at 0.3 fish/l (LF1); 0.5 fish/l (LF2); and 1.0 fish/l (LF3); and three traditional (pelleted) diet regimes where fish were stocked at 0.3 fish/l (TD1); 0.5 fish/l (TD2); and 1.0 fish/l (TD3). Exogenous plankton were introduced in the live food tanks. There were three replicates for each treatment, where the fish were fed daily slightly in excess of satiation to eliminate the possibility of food supply being a limiting factor to growth. Values of dissolved oxygen were highest in LF1 treatment, followed by LF2, TD1, LF3, TD2 and TD3 (p<0.05). Average bicarbonate alkalinity, phosphate, nitrate, nitrite, and ammonium nitrogen were significantly higher (p<0.05) in TD2 and TD3, compared to other treatments. Under any particular diet regime, maximum harvest weight and survival rate of rainbow shark was achieved in the treatments with lowest stocking densities (LF1 and TD1), compared to treatments with higher stocking densities (p<0.05). Fish deformities were significantly higher in LF3 and TD3 (p<0.05), compared with treatments with low stocking densities. At any given stocking density, the live food treatment showed better growth and survival, compared to traditional diet treatment. The number of marketable fish above a set size of 4 g was significantly higher (p<0.05) in LF3 (stocking density of 1.0 fish/l), compared to other treatments. In the traditional diet tanks, increase in stocking density resulted in production loss as very few (17.97% in TD2) or none (0% in TD3) of the fish produced in these treatments could be marketed. Introduction of exogenous plankton as food allowed for increased stocking density for intensive rearing of rainbow shark.
 
RESUMEN
Para explorar la utilidad de diferentes regímenes de manejo para intensificar la cría del ciprínido Epalzeorhynchus frenatus, larvas del pez (0,18 ± 0,014 g) fueron cultivadas durante tres meses (18 febrero-18 mayo 2007) en tanques de hormigón, de acuerdo con seis tratamientos: tres regímenes con alimento vivo en los que los peces se mantuvieron a una densidad de 0,3 (LF1); 0,5 (LF2); y 1,0 pez/l (LF3); y otros tres regímenes con alimentación tradicional (granulada) en los que los peces se mantuvieron a una densidad de 0,3 (TD1); 0,5 (TD2); 1,0 pez/l (TD3). Se introdujo plancton exógeno en los tanques con alimento vivo. Se hicieron tres repeticiones por tratamiento en las que los peces fueron alimentados cada día ligeramente en exceso del nivel de saciedad, para eliminar la posibilidad de que el suministro de alimento fuera un factor limitante del crecimiento. Los valores del oxígeno disuelto fueron más altos en el tratamiento LF1, seguido por LF2, TD1, LF3, TD2 y TD3 (p<0,05). La alcalinidad bicarbonatada promedio, fosfato, nitrato, nitrito y nitrógeno amoniacal fueron más elevados (p<0,05) en TD2 y TD3 que en los demás tratamientos. En cualquiera de los regímenes dietéticos las mayores tasas de ganancia de peso y de supervivencia se registraron en la densidad menor (LF1 y TD1). Las deformidades en los peces fueron significativamente más numerosas en las densidades más altas LF3 y TD3 (p<0,05). A una determinada densidad, el alimento vivo produjo mejor crecimiento y supervivencia que la dieta granulada. El número de peces comercializables a un tamaño de 4 g fue significativamente mayor (p<0,05) en LF3 (1,0 pez/l). En los tanques con la dieta tradicional, el aumento de la densidad dio lugar a una pérdida de producción: muy pocos (17,97% en TD2) o ninguno (0% en TD3) de los peces producidos en esos tratamientos pudo ser comercializado. La introducción de plancton exógeno como alimento permitió el aumento de la densidad para la cría intensiva de E. frenatus.
 
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