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PERFORMANCE AND MEAT ATTRIBUTES OF CHICKENS REARED ON DEEP LITTER AND FREE RANGE
RENDIMIENTO Y ATRIBUTOS DE LA CARNE DE POLLOS CRIADOS EN CAMA PROFUNDA Y AL AIRE LIBRE

Sogunle, O.M.1*, Olaniyi, O.A.1, Shittu, T.A.2 and Abiola, S.S.1

1Department of Animal Production and Health. University of Agriculture. Abeokuta. Ogun State. Nigeria. *jidesogunle@yahoo.com; sogunleom@unaab.edu.ng
2Department of Food Science and Technology. University of Agriculture. Abeokuta. Ogun State. Nigeria.

Additional keywords
Boiled meat. Grilled meat. Production system.
 
Palabras clave adicionales
Carne cocida. Carne a la parrilla. Sistema de producción.
 
SUMMARY
This study was carried out on the performance and meat sensory attributes of 150 cockerel chickens each of Harco Black and Novogen strains reared on deep litter and free range production systems. The birds were brooded for 4 weeks and thereafter allotted to the different production systems for a period of 12 weeks. Each production system was allotted 150 chicks (75 chicks per strain) with three replicates of 25 chicks. The birds on deep litter production system were fed ad libitum while each bird on free range was fed 50 % of its daily feed requirement. On the 84th day, a total of 36 birds were randomly selected for slaughtering by neck decapitation and the sensory attributes of the meat were determined. The data generated were subjected to a two-way analysis of variance in a 2×2 factorial experimental arrangement. Novogen strain on free range consumed less feed (p<0.05) and had the best feed: gain ratio (2.72). The results showed that the production systems and strains gave similar results by factors though higher percentage mortality was recorded in birds reared on free range. Novogen strain on free range recorded the highest (p<0.05) value of 38 % in mortality while Harco Black on deep litter recorded the least value (6 %). Significant (p<0.05) differences were found in the taste and flavour of grilled cockerel meat with Novogen strain on free range having the highest values of 8.00 and 7.50, respectively. Conclusively, for better meat sensory attributes, birds should be reared on free range.
 
RESUMEN
Se consideró el rendimiento y atributos sensoriales de la carne de 150 pollos de las lineas Harco Black y Novogen explotados en sistemas de cama profunda y a campo. Las aves, tras 4 semanas de acostumbramiento fueron asignadas a los diferentes sistemas de producción durante un período de 12 semanas. A cada sistema de producción se destinaron 150 pollos (75 por línea), con tres repeticiones de 25 pollos. Las aves en el sistema de cama profunda fueron alimentadas ad libitum; a las aves criadas a campo se les suministró el 50 % de sus necesidades de alimentación diaria. En el día 84, un total de 36 aves fueron seleccionadas al azar para el sacrificio por decapitación y determinar los atributos sensoriales de la carne. Los datos generados se sometieron a un análisis de la varianza de dos vías en un diseño factorial 2×2. Las aves de la línea Novogen en pastoreo consumieron menos pienso (p<0,05) y presentaron el mejor índice de transformación (2,72). Los resultados tanto por sistemas de producción como por líneas, fueron similares aunque el porcentaje de mortalidad fue más alto en las aves criadas en pastoreo. La línea Novogen en pastoreo registró el más alto (p<0,05) valor de mortalidad (38 %), mientras que la línea Harco Black en cama profunda registró el menor valor (6 %). Se encontraron diferencias significativas (p<0,05) en el gusto y el aroma de la carne a la parrilla con la línea Novogen en campo abierto que presentaron los valores más altos (8,00 y 7,50, respectivamente). En conclusión, la cria a campo de las aves proporciona los mejores atributos sensoriales de la carne.
 
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