252 (Dic) pp 475-629
251 (Sep) pp 289-473
250 (Jun) pp 107-288
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204 (Dic) pp 357-474
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200 (Dic) pp 417-494
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184 (Dic) pp 371-448
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180 (Dic) pp 597-679
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176 (Dic) pp 293-424
175 (Sep) pp 197-292
174 (Jun) pp 105-196
173 (Mar) pp 1-102
172 (Dic) pp 377-488
170-171 (Sep) pp 97-376
169 (Dic) pp 3-95
168 (Dic) pp 369-470
166-167 (Sep) pp 97-368
165 (Mar) pp 1-96
164 (Dic) pp 305-403
163 (Sep) pp 201-302
162 (Jun) pp 105-195
161 (Mar) pp 3-102
160 (Dic) pp 401-508
159 (Dic) pp 301-396
158 (Sep) pp 203-300
157 (Jun) pp 105-200
156 (Mar) pp 3-100
155 (Dic) pp 605-710
154 (Sep) pp 303-603
153 (Sep) pp 195-302
152 (Jun) pp 101-194
151 (Mar) pp 1-100
149 (Dic) pp 315-412
148 (Sep) pp 207-314
147 (Jun) pp 101-209
146 (Mar) pp 1-100
145 (Sep) pp 219-330
144 (Jun) pp 107-218
143 (Mar) pp 1-106
142 (Sep) pp 209-332
141 (Jun) pp 105-210
140 (Mar) pp 1-106
139 (Sep) pp 203-326
138 (Jun) pp 103-204
137 (Mar) pp 1-106
136 (Sep) pp 203-370
135 (Jun) pp 107-204
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133 (Sep) pp 209-332
132 (Jun) pp 103-209
131 (Mar) pp 1-102
130 (Sep) pp 209-333
129 (Jun) pp 107-208
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112 (Dic) pp 299-400
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99 (Sep) pp 201-306
98 (Jun) pp 109-200
97 (Mar) pp 1-108
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94 (Jun) pp 109-207
93 (Mar) pp 1-108
41 (Mar) pp 1-100
Arch. Zootec. 53:  77-85. 2004.    Descargas 2588
 
FEEDING VALUE OF SHRIMP MEAL FOR GROWING PIGS
VALOR NUTRITIVO DE HARINA DE GAMBAS PARA CERDOS EN CRECIMIENTO

Fanimo A.O1, B.O. Oduguwa2, O.O. Oduguwa3, O.Y. Ajasa3, O. Jegede3,

1, Department of Animal Production and Health. University of Agriculture. P M B 2240, Abeokuta. Nigeria. Corresponding author current address: Institute of Animal Nutrition. Physiology and Metabolism. University of Kiel. D-24098 Kiel. Germany. Tel:+49-(0)431-880-4576; Fax:+49-(0)431-880-1528. E-mail: fanitunde_amos@yahoo.com
2, Research and Development Centre. University of Agriculture. P M B 2240, Abeokuta. Nigeria.
3, Department of Animal Production and Health. University of Agriculture. P M B 2240, Abeokuta. Nigeria.

Additional keywords
Performance. Nutrient digestibility. Chitin.
 
Palabras clave adicionales
Producción. Digestibilidad de los nutrientes. Quitina.
 
SUMMARY
The effect of feeding shrimp meal (SM) on nutrient digestibility, haematology, growth performance and meat quality in 16 Large White x Landrace growing pigs was investigated. Two diets were formulated, a control corn-soybean diet with fish meal (FM) and diet 2 with FM in the control diet replaced by SM. Faecal apparent digestibility was determined in four pigs per diet. Feeding of SM decreased (p<0.05) dry matter, crude protein, crude fibre and ash faecal apparent digestibility of the diet. Weight gain and feed/gain were reduced (p<0.05) in SM diet. Inclusion of SM in the diet had no significant effect on meat quality but reduced the blood total protein and albumin of the pigs. Across all treatments, the averages for percentages of carcass meat protein, lipid and ash were 72.0, 24.8 and 3.3 percent, respectively. The results indicate that feeding SM at a high level to replace FM will have detrimental effects on pig performance.
 
RESUMEN
En 16 cerdos Large White x Landrace en crecimiento, se estudió el efecto de la harina de gambas (SM) sobre la digestibilidad de los nutrientes, hematología, niveles de crecimiento y calidad de la carne. Se formuló una dieta control a base de soja y maíz con harina de pescado (FM) y otra, en la que la FM se sustituyó por SM. La digestibilidad fecal aparente fue determinada en cuatro cerdos por dieta. El consumo de SM redujo (p<0,05) la digestibilidad fecal aparente de la materia seca, proteína bruta, fibra bruta y cenizas. En la dieta con SM se redujeron (p<0,05) la ganancia de peso y la relación pienso/ganancia. La inclusión de la SM en la dieta no afectó a la calidad de la carne pero redujo la proteína total y albúmina de la sangre. Entre todos los tratamientos los niveles medios de proteína, lípidos y cenizas de la carne fueron respectivamente 72,0; 24,8 y 3,3 p.100. Los resultados indican que la alimentación con SM a alto nivel, para reemplazar a la FM, deprime la producción porcina.
 
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