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KAPPA-CASEIN AND PRL-RSA I GENOTYPIC FREQUENCIES IN TWO RUSSIAN CATTLE BREEDS
FRECUENCIAS GENOTíPICAS DE KAPPA-CASEíNA Y DE PRL-RSA I EN DOS RAZAS DE GANADO RUSAS

Alipanah, M.1, L. Alexandrovna Kalashnikova2 and G. Veladimirovich Rodionov3

1Department of Animal Science. University of Zabol. Zabol. Iran. 98615-538. alipanahus@yahoo.com
2All-Russian Research Institute of Animal Breeding. Moscow. Russia. 141212.
3Department of Diary Cattle Breeding. Timiriazev Agricultural Academy. Moscow. Russia. 127550.

Additional keywords
Cattle. Kappa casein. PRL-Rsa I. Milk production. PCR-RFLP. Polymorphism.
 
Palabras clave adicionales
Vacuno. Kappa caseína. PRL-Rsa I. Producción de leche. PCR-RFLP. Polimorfismo.
 
SUMMARY
Casein is a family of milk proteins that exist in several molecular forms and are the main proteins present in the bovine milk. The B variant of bovine k-casein is reported to be favorable for milk quality and quantity of cheese derived from milk and considered to be included in breeding strategies of dairy cattle. Prolactin plays an important regulatory function in mammary gland development, milk secretion, and expression of milk protein genes. Hence the prolactin gene is a potential genetic marker of production traits in dairy cattle. Genotypes of 72 Russian Black Pied and 98 Red Pied cows were determined for kappa casein and PRL-Rsa I loci by restriction fragment length polymorphism analysis (PCR-RFLP) of amplified DNA. This technique was used to determine the kappa casein and PRL-Rsa I allelic frequency in Black Pied and Red Pied dairy herds. Estimated gene frequencies were 0.83, 0.69 for the A and 0.17, 0.31 for the B k-casein alleles and 0.71, 0.79 for the A and 0.29, 0.21 for the B alleles PRL-Rsa I for Black Pied and Red Pied breeds, respectively. A significant difference was found between k-casein A and B alleles frequency in the black-pied and Red-pied cattle. There were no difference in the frequency of A and B alleles of prolactin gene. The milk from cows with the BB genotype k-casein in two breeds had shown higher protein percentage than AA and AB individuals. A significant association between the PRL-Rsa I and milk yield, fat percentage is shown for two breeds.
 
RESUMEN
La caseína constituye una familia de proteínas lácteas que se presenta en diferentes formas moleculares y son las principales proteínas presentes en la leche bovina. Se ha señalado que la variante B de la k-caseína es favorable para la calidad de la leche y la cantidad de queso derivado de ella y se ha considerado integrarla en las estrategias de cría para el ganado lechero. La prolactina juega una importante función reguladora en el desarrollo de la glándula mamaria, secreción de leche y expresión de los genes de la proteína de la leche. Por eso el gen de la prolactina es un marcador genético potencial de caracteres de producción en el ganado lechero. Los genotipos de 72 Berrenda en Negro y 98 Berrendas en Rojo rusas fueron analizados para los loci kappa caseína y PRL-Rsa I mediante análisis PCR-RFLP de ADN amplificado. Esta técnica fue empleada para determinar la frecuencia alélica de kappa caseína y PRL-Rsa I, en las razas lecheras Berrenda en Negro y Berrenda en Rojo. Las frecuencias génicas estimadas fueron 0,83 y 0,69 para el alelo A y 0,17 y 0,31 para el alelo B de k-caseína y 0,71 y 0,79 para el alelo A y 0,29 y 0,21 para el alelo B de PRL-Rsa I para Berrenda en Negro y Berrenda en Rojo respectivamente. Se encontró una diferencia significativa entre las frecuencias de los alelos A y B de la k-caseína para el ganado Berrendo en Negro y Berrendo en Rojo. No se encontraron diferencias para los alelos A y B del gen prolactina.
 
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