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CHEMICAL COMPOSITION AND IN VITRO GAS PRODUCTION OF AFRICAN BREAD FRUIT (TRECULIA AFRICANA) VAR. DECNE
COMPOSICIóN QUíMICA Y PRODUCCIóN DE GAS IN VITRO DEL FRUTO DEL PAN AFRICANO (TRECULIA AFRICANA) VAR. DECNE

Arigbede, O.M.1*.Y. Anele1, A.O. Jolaosho1, J.A. Olanite1, O.S. Onifade1 and T.A. Wahab1

1Department of Pasture and Range Management. University of Agriculture. PMB 2240, Abeokuta. Ogun State. Nigeria. *Corresponding author: arigbede2002@yahoo.com

Additional keywords
Plant parts.
 
Palabras clave adicionales
Partes de las plantas.
 
SUMMARY
Samples of African breadfruit (Treculia africana) fruits and foliage were collected across different seasons from different locations within Abeokuta, Ogun State. Nigeria. The fruits were separated into husk, testa and seed and analyzed for proximate and fibre composition. The dry matter (DM) content values which ranged from 88.33-90.80% (p>0.05) were recorded for the husk, testa and seed while a lower range of 34.25-36.03% was recorded for the foliage across the seasons. The crude protein (CP) content followed the same trend as the DM with its values ranging between 16.08 and 18.02% (p>0.05) for the different parts and across the seasons. The ether extract (EE) values were however significantly different (p<0.05) among the different parts while the ash content did not vary significantly between the different parts and across seasons. The seasonal in vitro gas production of 56.75ml/200mg DM was recorded for the seed and it was significantly higher (p<0.05) than that of other plant parts. The result of the correlation analysis between extent of gas production and the various chemical constituents of T. africana plant parts indicates that there were both positive and negative relationships. Significant correlations were observed between the in vitro gas and the ADF, cellulose and hemicellulose contents of testa and leaf. The result showed the presence of highly fermentable substrates in the seeds and leaves of T. africana.
 
RESUMEN
Se estudiaron muestras de hojas y frutos del árbol del pan africano (Treculia africana) recogidas en diferentes estaciones y lugares de Abeokuta (Estado de Ogun, Nigeria). Los frutos se separaron en cáscaras, testa y semilla y fueron analizados para estimar su composición nutritiva. Los valores de materia seca (DM) para cáscaras, testa y semillas oscilaron entre 88,33 y 90,80% (p>0,05) mientras que para las hojas se registró un rango inferior (34,25-36,03%) en todo el tiempo. La proteína bruta (CP) para las diferentes partes y estaciones, siguió una tendencia similar a la de la DM y sus valores se encontraban entre 16,08 y 18,02 (p>0,05). Los valores del extracto etéreo (EE) fueron, sin embargo, diferentes (p<0,05) para las distintas partes, mientras que las cenizas no variaron entre partes ni estaciones. La producción estacional de gas in vitro fue, para las semillas, de 56,75 ml/200 mg DM y fue significativamente superior (p<0,05) a la de las otras partes analizadas. Hubo correlaciones, tanto positivas como negativas, entre la magnitud de la producción de gas y distintos componentes químicos de las partes de la planta. Se registraron correlaciones significativas entre la producción de gas in vitro con las concentraciones de ADF, celulosa y hemicelulosa de la testa y hojas. Los resultados demostraron la presencia de substratos altamente fermentables en las semillas y hojas de T. africana.
 
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