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EFFECT OF PROBIOTICS, ORGANIC ACIDS OR THEIR MIX ON THE GROWTH PERFORMANCE OF STARTING COCKERELS
EFECTO DE PROBIóTICOS, áCIDOS ORGáNICOS O SU MEZCLA SOBRE EL CRECIMIENTO Y PRODUCTIVIDAD DE POLLITOS

Fatufe, A.A*1 and Matanmi, I.O.1

1Department of Animal Science. Obafemi Awolowo University. Ile-Ife. Nigeria. *aafatufe@oauife.edu.ng

Additional keywords
Feed additives.
 
Palabras clave adicionales
Aditivos alimenticios.
 
SUMMARY
Two hundred and eighty eight 3 weeks old cockerels (127.9±6.5 g) were randomly assigned to 7 treatments for a 42 days feeding trial. A basal diet (whithout additives) was formulated (maize, soybean meal, groundnut cake and wheat bran). Probiotic (Lactobacillus acidophilus, Saccha-romyces cerevisae and S. boulardii) was added to the basal diet at the expense of wheat bran at 0, 0.05 and 0.1% in diets I, II and III. Organic acids (formic and propionic) replaced the wheat bran at 0, 0.2 and 0.4% in diets I, IV and V. A mix of probiotics+acidifier replaced the wheat bran at 0.0+0.0, 0.05+0.2, and 0.1+0.4% in diets I, VI and VII. Increasing feed additive did not affect to final body weight, body weight gain, protein efficiency ratio and feed/gain ratio of starting chicken. Aditives at lower or upper levels of inclusion exert no influence on most performance criteria except on feed intake which was higher in birds fed a mix of probiotics and organic acids on diets VI and VII. Final body weight was highest on diet VI (711) and lowest on diet I (661), while feed/gain ratio was highest on diet VII (4.1) and lowest on diet III (3.8).
 
RESUMEN
Doscientos ochenta y ocho pollos de 3 semanas (127,9±6,5 g), fueron aleatoriamente asignados a 7 tratamientos para una prueba durante 42 días. Se formuló una dieta basal (maíz, harina de soja, torta de cacahuete y salvado de trigo). El probiótico (Lactobacillus acidophilus, Saccha-romyces cerevisae y S. boulardii) fue añadido a la dieta basal a expensas del salvado de trigo a razón de 0; 0,05 y 0,1% (dietas I, II y III). Los ácidos orgánicos (fórmico y propiónico) reemplazaron al salvado en proporciones de 0; 0,2 y 0,4% en las dietas I, IV y V. Una mezcla de probiótico y acidificante (%) de 0,0+0,0; 0,05+0,2 y 0,1+0,4 reemplazó al salvado en las dietas I, VI y VII. El aumento de la concentración del aditivo no afectó al peso vivo final, ganancia de peso vivo, relación de eficacia proteica y relación pienso/ganancia de los pollos. Los aditivos a niveles altos o bajos de inclusión no ejercieron efecto sobre la mayoría de los criterios de productividad salvo ingestión de alimento que fue mayor en las aves que consumían mezcla de probióticos y ácidos orgánicos en las dietas VI y VII. El peso corporal final fue mayor (711) en la dieta VI y menor en la I (661), mientras que la razón pienso/ganancia de peso fue mayor en la dieta VII (4,1) y menor en la III (3,8).
 
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