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CRYOSURVIVAL OF GOAT SPERMATOZOA IN TRIS-EGG YOLK EXTENDER SUPPLEMENTED WITH VITAMIN C
SUPERVIVENCIA DE ESPERMATOZOIDES DE CABRA CRIOCONSERVADOS EN DILUYENTE A BASE DE YEMA DE HUEVO-TRIS SUPLEMENTADO CON VITAMINA C

Daramola, J.O.@ and Adekunle, E.O.

Department of Animal Physiology. Federal University of Agriculture Abeokuta. Ogun State. Nigeria.

Additional keywords
Acrosome reaction. Antioxidants. Cryopreservation. Sperm viability.
 
Palabras clave adicionales
Reacción del acrosoma. Antioxidantes. Criopreservación. Viabilidad de los espermatozoides.
 
SUMMARY
The effect of adding different levels of vitamin C to semen extenders on cryosurvival of spermatozoa obtained from West African Dwarf (WAD) bucks during cryopreservation was studied. Tris-egg yolk based extenders supplemented with 2, 4, 6 and 8 m M of vitamin C were diluted with pooled semen samples. The diluted semen samples were cryopreserved for 30 days and thereafter evaluated for sperm quality characteristics. Following cryopreservation, acrosome reaction and capacitation of spermatozoa were induced in vitro. The results showed higher (p<0.05) sperm motility, acrosome and membrane integrities in extenders supplemented with vitamin C compared to the control and highest values were recorded in 8 mM. Reduced concentrations of MDA were observed in extenders supplemented with 6 mM and 8 mM of vitamin C compared to other levels and the control. The extenders supplemented with vitamin C had higher (p<0.05) values of arginase activity compared to the control. Lower (p<0.05) leukocytes were observed in extenders supplemented with vitamin C compared to the control and lowest values (p<0.05) were observed by the addition of 8 mM. The results showed that more spermatozoa cryopreserved in extenders supplemented with 6 mM vitamin C underwent acrosome reaction and capacitation (p<0.05). The finding indicated that vitamin C improved sperm quality parameters. The improvement in viability parameters of cryopreserved WAD buck spermatozoa was optimum at 8 mM of vitamin C.
 
RESUMEN
Se estudió el efecto de suplementar a los diluyentes con diferentes niveles de vitamina C, sobre la supervivencia de espermatozoides de cabras WAD (West African Dwarf) durante la criopreservación. Para diluir una mezcla de espermatozoides, fueron usados diluyentes basados en tris-yema de huevo, suplementados con 2, 4, 6, y 8 mM de vitamina C. Las muestras de semen, diluidas fueron crioconservadas durante 30 días y a continuación se evaluaron las características de calidad del esperma. Después de la crioconservación, se indujeron in vitro la reacción del acrosoma y la capacitación del espermatozoide. Los resultados mostraron mayor (p<0,05) motilidad del esperma y superiores integridades del acrosoma y la membrana en los diluyentes con vitamina C frente al control, registrándose los valores más elevados a concentraciones de 8 mM. En los diluyentes suplementados con 6 y 8 mM de vitamina C se registraron concentraciones de MDA más reducidas que en los restantes niveles y el control. Los diluyentes suplementados con vitamina C, tienen mayores valores (p<0,05) de actividad de arginasa que el control. En los diluyentes suplementados con vitamina C fueron observados menos leucocitos (p<0,05) que en el control, correspondiendo los valores mas bajos con la adición de 8 mM. Los resultados ponen de manifiestos que mayor número de espermatozoides preservados en diluyentes suplementados con 6 mM de vitamina C presentan la reacción del acrosoma y capacitación (p<0,05). Los hallazgos indican que la vitamina C mejora los parámetros de calidad del esperma. La mejora de los parámetros de viabilidad espermática de cabras WAD fue optima con 8 mM de vitamina C.
 
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