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POST-HATCHING GROWTH POTENTIAL OF DOMINANT BLACK AND YAFFA BROWN PULLET CHICKS FROM DIFFERENT EGG WEIGHTS
POTENCIAL DE CRECIMIENTO POST-ECLOSIóN DE POLLITAS DOMINANT BLACK Y YAFFA BROWN CON HUEVOS DE DIFERENTES PESOS

Egbeyale, L.T.1@; Abiola, S.S.1; Sogunle, O.M.1 and Ozoje, M.O.2

1Department of Animal Production and Health. Federal University of Agriculture. Abeokuta. Nigeria.
2Department of Animal Breeding and Genetics. Federal University of Agriculture. Abeokuta. Nigeria.

Additional keywords
Egg weight. Dominant Black post-hatching. Pullet. Yaffa Brown.
 
Palabras clave adicionales
Peso del huevo. Post eclosión. Dominant Black. Yaffa Brown. Pollos.
 
SUMMARY
The study was conducted to determine the effect of egg size on post-hatching performance of pullet chicks obtained from Dominant Black (DB) and Yaffa Brown (YB) strains of pullet. A total of eight hundred and ten hatching pullet eggs (405 eggs per strain) were grouped into three egg sizes (small, medium and large) per strain resulting in six treatment groups which were replicated three times with forty-five eggs per replicate. Post-hatching performance of one hundred and sixty two pullets from both strains was monitored till first egg was laid. Feed and water were supplied ad libitum throughout the period. Three eggs per replicate were used to determine both internal and external egg qualities. Data obtained were subjected to analysis of variance in a 2 x 3 factorial experimental design. The results showed that average body weight, feed and protein intake of the birds during starter phase of pullet chicks significantly (p<0.05) increased with egg size, while all the growth performance parameters at growing phase were not influenced (p>0.05). Age at first lay, weight of bird at first lay and egg quality parameters were not affected (p>0.05) by egg size and strain. The egg size also increased (p<0.05) with age in lay. The effect of strain of bird had no (p>0.05) influence on all the parameters measured throughout the study. It was concluded that egg size could only be beneficial if the target is to sell chicks at the end of growing phase. However, setting of different egg sizes could be encouraged since the effect at maturity (laying) is not significant.
 
RESUMEN
Se realizó este estudio para determinar el efecto del tamaño del huevo sobre el rendimiento posterior a la incubación de pollos de las líneas Dominant Black (DB) y Yaffa Brown (YB). Un total de ochocientos diez huevos para incubación (405 por línea), fueron agrupados en tres tamaños (pequeños, medios y grandes) para cada línea, lo que resultó en seis grupos experimentales que fueron replicados tres veces (48 huevos por repetición). El rendimiento posterior a la incubación fue controlado sobre 162 pollos de ambas cepas hasta la puesta del primer huevo. El agua y los alimentos fueron suministrados ad libitum durante todo el periodo experimental. Se emplearon tres huevos por repetición para determinar su calidad externa e interna. Los datos fueron sometidos a análisis de varianza en un esquema factorial 2 x 3. Los resultados mostraron que los valores medios de peso corporal, ingestión de alimento y proteína durante la fase de iniciación aumentó significativamente (p<0,05) con el tamaño del huevo, mientras que los parámetros de rendimiento durante toda la fase de crecimiento no fueron influidos (p>0,05). La edad a la primera puesta, el peso del ave al primer huevo y los parámetros de calidad del huevo tampoco fueron afectados (p>0,05) por el tamaño del huevo o la línea. El tamaño del huevo aumentó con la edad al entrar en puesta. La línea aviar no afectó (p>0,05) a ninguno de los parámetros estudiados. Se concluyó que el tamaño del huevo puede ser beneficioso, solamente si el objetivo es vender los pollos al final de la fase de crecimiento. Sin embargo, la puesta de huevos de diferentes tamaños puede ser aceptada ya que el efecto a la madurez (puesta) no es significativo.
 
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