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168 (Dec) pp 369-470
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163 (Sep) pp 201-302
162 (Jun) pp 105-195
161 (Mar) pp 3-102
160 (Dec) pp 401-508
159 (Dec) pp 301-396
158 (Sep) pp 203-300
157 (Jun) pp 105-200
156 (Mar) pp 3-100
155 (Dec) pp 605-710
154 (Sep) pp 303-603
153 (Sep) pp 195-302
152 (Jun) pp 101-194
151 (Mar) pp 1-100
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148 (Sep) pp 207-314
147 (Jun) pp 101-209
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145 (Sep) pp 219-330
144 (Jun) pp 107-218
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100 (Dec) pp 307-403
99 (Sep) pp 201-306
98 (Jun) pp 109-200
97 (Mar) pp 1-108
95-96 (Sep) pp 209-301
94 (Jun) pp 109-207
93 (Mar) pp 1-108
41 (Mar) pp 1-100
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POSIBILIDADES DE SUSTITUCION DE SOJA Y MAIZ EN DIETAS PARA AVES
POSSIBILITY OF REPLACEMENT OF SOYA AND MAIZE IN DIETS FOR POULTRY

Aguilera, J.F.1, R. Sanz1, E. Guerrero1, E. Molina1,

1, Estación Experimental del Zaidin. C.S.I.C. Granada (España).

Palabras clave adicionales
Leguminosas. Valor energético. Calidad proteica. Aminoácidos.
 
Additional keywords
Legume seeds-Energy value. Protein quality. Aminoacids.
 
Resumen
Se han realizado dos grupos de ensayos de alimentación, balance y sacrificio, con el propósito de conocer la capacidad de utilización de concentrados proteicos autóctonos como reemplazantes de la torta de soja, y de la asociación sorgo-cebada como sustitutivo parcial del maíz en dietas para pollos en crecimiento (0-4 semanas). Se ha estudiado el efecto del tratamiento térmico de las leguminosas (120k C durante 30 minutos), previo a su inclusión en las dietas, y el de la incorporación de lisina y metionina. En el primer grupo se han ensayado catorce dietas con un contenido medio, expresado en materia seca, de 21,6 + 0,,.31 por 100 de proteína bruta y 3.264 + 35,5 Kcal EM/Kg. Este contenido fue de 23,4 + 0,62 por 100 y 3.297 + 50,4 Kcal EM/Kg, respectivamente, para las siete dietas incluidas en el segundo grupo. La sustitución del 50 p.100 del maíz por la asociación sorgo-cebada disminuye la energía metabolizable (EM) de la dieta (P - 0.05) y las retenciones absoluta y porcentual de N (P-::0.05), sin afectar con validez estadística al crecimiento ni modificar sensiblemente la eficiencia de utilización de la energía de la dieta ni la composición corporal.
 
Summary
Two feeding, digestibility and slaughter experiments were carried out growing chickens (0-4 weeks) with the aim of knowing the nutritive value of several protein concentrates from our country as replacers of soya bean meal and the effect of the mixture sorghum-barley as a partial substitute for maize in diets for broilers. The effcts of the previous heat treatment of the legume seeds (autoclaved at 1209 C for 30 min.) and the addition of lysine and methio4ne to the diets were also studied. A significant decrease in gain and nitrogen and energy retention, as well as a relative higher body fat deposition, were observed when soya meal was thoroughly replaced by the protein concentrates essayed. The substitution of 50 per cent maize for sorghum and barley in the diets did not affect liveweight gain, energy utilisation or body composition or body composition, but significantly decreased ME and N retention. With regard to the heat treatment, gain, utilisation of ME and body composition were not affected but a significant increase in ME of the diet including vetch-sunflower or lupin and in N retention of the diets based on vetch was foun.Th.eaddition of lysine and methionine significantly increased gain and N retention and decreased ME of diets. There was also an improvement in energy retention and in the utilization of ME which were similar to those of control diets, but a relative higher body fat deposition was found.
 
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