Viticultura y enología
El Grupo de Investigación en Viticultura y Enología (VITENOL) es un grupo interdisciplinar formado por Doctores en Biología y Química y por Enólogos, que se han especializado en la investigación de la Microbiología y Química del vino, en el estudio de los factores que influyen y las interrelaciones entre ambas ciencias. Forma parte del Plan Andaluz de Investigación, Desarrollo e Innovación (PAIDI) de la Junta de Andalucía desde su creación en 1995 con el código AGR146. El personal y la infraestructura del grupo se ubica en el Campus Universitario de Rabanales de la Universidad de Córdoba y está integrado en el Campus de Excelencia Internacional Agro Alimentario de Andalucía (ceiA3).
Líneas de investigación
Proteómica y metabolómica de levaduras
Relación de la composición y condiciones de los medios fermentativos y de crianza de los vinos con la respuesta de las levaduras vínicas. Identificación de las proteínas expresadas y de los metabolitos afectados.
#proteómica #metabolómica #levaduras #stress #fermentación #crianza
Inmovilización de células de levaduras y aplicaciones
Bio-inmovilización de levaduras seleccionadas. Elaboración de vinos tranquilos. Elaboración de vinos espumosos. Elaboración de Vinos Dulces Naturales. Bioetanol. Identificación de las proteínas expresadas y de los metabolitos afectados.
#inmovilización #biocápsulas #levaduras #fermentacion alcohólica
Caracterización y control de la crianza de vinos
Caracterización del estado de crianza de los vinos finos andaluces. Selección de levaduras formadoras de velo de flor. Oxigenación controlada en procesos de crianza biológica.
Conducción de la crianza biológica bajo velo de flor. Aporte de la madera a la crianza
#vino #crianza #levaduras de velo #control #madera
Elaboración de vinos dulces
Tratamientos post-cosecha y prefermentativos. Vinos dulces fortificados y vinos dulces naturales a partir de uvas sobremaduras y pasificadas. Fermentaciones parciales de mostos con levaduras osmo-etanol-tolerantes. Enriquecimiento de los vinos en moléculas de acción antioxidante. Identificación de las proteínas expresadas y de los metabolitos afectados.
#vinos dulces #uvas pasas #levaduras #osmotolerantes #tratamientos #post-cosecha #actividad antioxidante
Caracterización y aprovechamiento de subproductos de la industria vitivinicola
Capacidad antioxidante de uvas y derivados. Influencia de los tratamientos post-cosecha. Aprovechamiento de fracciones con capacidad antioxidante en alimentos y bebidas. Aplicaciones al enriquecimiento de vinos en moléculas de efecto beneficioso para el organismo humano.
#uva #vino #antioxidantes #compuestos biosaludables
Desarrollo de sensores electroquímicos para la detección y cuantificación de compuestos en mostos y vinos
Construcción de sensores y biosensores electroquímicos para determinación de compuestos de interés enológico. Nuevos materiales en Electroquímica.
#biosensores #FIA #electroquímica #sales orgánicas #vinos
Equipo
Publicaciones
septiembre 2021
Towards a better understanding of the evolution of odour-active compounds and the aroma perception of sparkling wines during ageing
Rafael Martínez-García, Juan Carlos Mauricio, Teresa García-Martínez, Rafael A. Peinado, Juan Moreno
septiembre 2021
Functional metaproteomic analysis of alcohol vinegar microbiota during an acetification process: A quantitative proteomic approach
Juan J. Román-Camacho, Juan C. Mauricio, Inés M. Santos-Dueñas, Teresa García-Martínez, Isidoro García-García
julio 2021
Phenolic compounds, antioxidant activity and color in the fermentation of mixed blueberry and grape juice with different yeasts
Juan Martín-Gómez, Teresa García-Martínez, M. Ángeles Varo, Julieta Mérida, María P. Serratosa
junio 2021
Effect of calcium alginate coating on the cell retention and fermentation of a fungus-yeast immobilization system
Jorge Rojas López-Menchero, Minami Ogawa, Juan C. Mauricio, Juan Moreno, Jaime Moreno-García
mayo 2021
Yeast immobilization systems for second-generation ethanol production: actual trends and future perspectives
Helena Chacón-Navarrete, Carlos Martín, Jaime Moreno-García
marzo 2021
Alternative Winemaking Techniques to Improve the Content of Phenolic and Aromatic Compounds in Wines
Georgiana-Diana Dumitriu (Gabur), Carmen Teodosiu, Iulian Gabur, Valeriu V. Cotea, Rafael A. Peinado, Nieves López de Lerma
marzo 2021
Metabolic Changes by Wine Flor-Yeasts with Gluconic Acid as the Sole Carbon Source
Minami Ogawa, Jaime Moreno-García, Lucy C. M. Joseph, Juan C. Mauricio, Juan Moreno, Teresa García-Martínez
enero 2021
Using an electronic nose and volatilome analysis to differentiate sparkling wines obtained under different conditions of temperature, ageing time and yeast formats
Rafael Martínez-García, Juan Moreno, Andrea Bellincontro, Luna Centioni, Anna Puig-Pujol, Rafael A. Peinado, Juan Carlos Mauricio, Teresa García-Martínez
noviembre 2020
Metaproteomics of microbiota involved in submerged culture production of alcohol wine vinegar: A first approach
Juan J. Román-Camacho, Inés M. Santos-Dueñas, Isidoro García-García, Jaime Moreno-García, Teresa García-Martínez, Juan C. Mauricio
septiembre 2020
Mapping the intracellular metabolome of yeast biocapsules – Spherical structures of yeast attached to fungal pellets
Ogawa, M., García-Martínez, T., Bisson, L., Mauricio, J.C., Moreno, J., Moreno-García, J.
agosto 2020
Biological Processes Highlighted in Saccharomyces cerevisiae during the Sparkling Wines Elaboration
María del Carmen González-Jiménez, Teresa García-Martínez, Anna Puig-Pujol, Fina Capdevila, Jaime Moreno-García, Juan Moreno Juan Carlos Mauricio
agosto 2020
A differential proteomic approach to characterize the cellwall adaptive response to CO2 overpressure during sparkling wine-making process
Juan Antonio Porras-Agüera, Juan Carlos Mauricio, Jaime Moreno-García, Juan Moreno, Teresa García-Martínez
agosto 2020
Effect of endogenous CO2 overpressure on the yeast “stressome” during the “prise de mousse” of sparkling wine
Juan A. Porras-Agüera, Juan J. Román-Camacho, Jaime Moreno-García, Juan C. Mauricio, Juan Moreno, Teresa García-Martínez
julio 2020
Fermentative volatilome modulation of Muscat Ottonel wines by using yeast starter cultures
Florin Vararu Dr., Jaime Moreno-García Dr., Marius Niculaua Dr., ValeriuV. Cotea Dr., Manuel Mayén Dr., Juan Moreno Dr.
junio 2020
A Low-Cost IoT Device to Monitor in Real-Time Wine Alcoholic Fermentation Evolution Through CO2 Emissions
Eduardo Cañete-Carmona; Juan-José Gallego-Martínez; Cristian Martín; María Brox; Juan-Jesús Luna-Rodríguez; Juan Moreno
abril 2020
Volatilome fingerprint of red wines aged with chips or staves: Influence of the aging time and toasting degree
Georgiana-Diana; Dumitriu (Gabur); Rafael A. Peinado; Valeriu V. Cotea; Nieves López de Lerma
abril 2020
Pedro Ximenez sun-dried grape must: a dietary supplement for a healthy longevity
Noelia Morales-Prieto, Paula V. Huertas-Abril, Nieves López de Lerma, Isabel. L. Pacheco, José Pérez, Rafael Peinado, Nieves Abril
marzo 2020
Differential Analysis of Proteins Involved in Ester Metabolism in two Saccharomyces cerevisiae Strains during the Second Fermentation in Sparkling Wine Elaboration
Maria del Carmen González-Jiménez, Jaime Moreno-García, Teresa García-Martínez, Juan José Moreno, Anna Puig-Pujol, Fina Capdevilla, Juan Carlos Mauricio
marzo 2020
Use of a flor yeast strain for the second fermentation of sparkling wines: Effect of endogenous CO2 over-pressure on the volatilome
Rafael Martínez-García; Yenifer Roldán-Romero; Juan Moreno; Anna Puig-Pujol; Juan Carlos Mauricio; Teresa García-Martínez
febrero 2020
A Low-Cost IoT Device to Monitor in Real-Time Wine Alcoholic Fermentation Evolution Through CO2 Emissions
Rafael Martínez-García, Juan Carlos Mauricio, Teresa García-Martínez, Rafael A. Peinado, Juan Moreno
febrero 2020
Study of volatile compounds of romanian red wines aged with oak chips
C. Teodosiu, Georgiana-Diana Dumitriu Gabur, V. Cotea, R. Peinado, Iulian Gabur, N. L. D. Lerma
febrero 2020
Protective effect of Pedro-Ximénez must against p,p’-DDE-induced liver damages in aged Mus spretus mice
Noelia Morales-Prieto, Nieves López de Lerma, Isabel L. Pacheco, Paula V. Huertas-Abrila, José Pérez, Rafael Peinado, Nieves Abril
enero 2020
Response of the subterranean termite Reticulitermes grassei Clément (Isoptera: Rhinotermitidae) to pH of substrate
A. M. Cárdenas, P. Gallardo, J. R. Carbonero-Pacheco, M.Trillo
diciembre 2019
Evaluation of Aroma Compounds in the Process of Wine Ageing with Oak Chips
Georgiana-Diana Dumitriu (Gabur); Carmen Teodosiu; Iulian Gabur; Valeriu V. Cotea; Rafael A. Peinado; Nieves López de Lerma
noviembre 2019
First proteomic approach to identify cell death biomarkers in wine yeasts during sparkling wine production
Porras-Agüera, J.A., Moreno-García, J., Mauricio, J.C., Moreno, J., García-Martínez, T.
octubre 2019
Using torulaspora delbrueckii, saccharomyces cerevisiae and saccharomyces bayanus wine yeasts as starter cultures for fermentation and quality improvement of mead
Sottil, C., Salor-Torregrosa, J.M., Moreno-García, J., Peinado-Peinado, J., Mauricio, J.C., Moreno, J., Martínez-García, M.T.
mayo 2019
New insights on yeast and filamentous fungus adhesion in a natural co-immobilization system: proposed advances and applications in wine industry
Ogawa, M., Bisson, L., García-Martínez, T., Mauricio, J.C., Moreno-García, J.
diciembre 2018
Comparative analysis of intracellular metabolites, proteins and their molecular functions in a flor yeast strain under two enological conditions
Moreno-García, J., Ogawa, M., Joseph, L.C.M., Mauricio, J.C., Moreno, J., García-Martínez, T.
octubre 2018
FLO1, FLO5 and FLO11 Flocculation Gene Expression Impacts Saccharomyces cerevisiae Attachment to Penicillium chrysogenum in a Co-immobilization Technique
Moreno-García, J., Martín.García, F., Ogawa, M., García-Martínez, T., Moreno, J., Mauricio, J.C., Bisson, L.F.
septiembre 2018
Contribution to the study of the dynamics of heterocyclic nitrogenated herbicides in soils treated with copper salts
Moreno, M.T., Rodríguez-Amaro, R., Rodríguez-Mellado, J.M., Mayén, M., Jiménez-Guardeño, F.
septiembre 2018
Imidazolinone and triazine herbicides in soils in relation to the complexes formed with Cu(II) ions
Maria T. Moreno, Rafael Rodríguez-Amaro, Jose M. Rodríguez Mellado, Manuel Mayén, Francisco Jiménez Guardeño
julio 2018
Impact of Yeast Flocculation and Biofilm Formation on Yeast-Fungus Coadhesion in a Novel Immobilization System
Moreno-García, J., García-Martínez, T. Moreno, J., Mauricio, J.C., Ogawa, M., Luong, P., Bisson, L.F.
junio 2018
Influence of two yeast strains in free, bioimmobilized or immobilized with alginate forms on the aromatic profile of long aged sparkling wines
López de Lerma, N., Peinado, R.A., Puig-Pujol, A., Mauricio, J.C., Moreno, J., García-Martínez, T.
marzo 2018
Study of the role of the covalently linked cell wall protein (Ccw14p) and yeast glycoprotein (Ygp1p) within biofilm formation in a flor yeast strain
Moreno-García, J., Coi, A.L., Zara, G., García-Martínez, T., Mauricio, J.C., Budroni, M.
febrero 2018
Yeast Immobilization Systems for Alcoholic Wine Fermentations: Actual Trends and Future Perspectives
Moreno-García, J., García-Martínez, T., Mauricio, J.C., Moreno, J.
febrero 2018
Study of the potential use of mesoporous nanomaterials as fining agent to prevent protein haze in white wines and its impact in major volatile aroma compounds and polyols
Dumitriu, D., López de Lerma, N., Luchian, C., Valeriu, C., Peinado, R.A.
diciembre 2017
Changes in sparkling wine aroma during the second fermentation under CO2 pressure in sealed bottle
Martínez-García, R., García-Martínez, T., Puig-Pujol, A., Mauricio, J.C., Moreno, J.
diciembre 2017
Volatile and phenolic composition of red wines subjected to aging in oak cask of different toast degree during two periods of time
Dumitriu, D., López de Lerma, N., Zamfir,, C., Valeriu, C., Peinado, R.A.
septiembre 2017
Aroma characterization of grape juice enriched with grapevine by-products using thermomaceration
Martínez-García, R., Valderrama, N., Moreno, J., de Bruijn, J.
julio 2017
Redox proteomics reveals the hepatoprotective effect of must from Pedro Ximénez dried grapes in aged Mus spretus mice
Morales Prieto, N., López de Lerma, N., Pacheco, I., Pérez, J., Peinado, R.A., Abril, N.
abril 2017
Spectroscopic determination of the dissociation constants of 2,4- and 2,5-dihydroxybenzaldehydes and relationships to their antioxidant activities
Estévez, Rafael; Rodríguez Mellado, Jose; Ruiz Montoya, Mercedes; Palma, Alberto; Rodriguez-Amaro, Rafael; Mayen, Manuel.
abril 2017
Spectroscopic determination of the dissociation constants of 2,4- and 2,5-dihydroxybenzaldehydes and relationships to their antioxidant activities
Rafael Estévez Brito; José Miguel Rodríguez Mellado; Mercedes Ruiz Montoya; Alberto Palma; Rafael Rodríguez-Amaro; Manuel Mayén
marzo 2017
Differential Proteome Analysis of a Flor Yeast Strain under Biofilm Formation
Moreno-García, J., Mauricio, J. C., Moreno J., Garcia-Martinez, T.
diciembre 2016
Use of a flor velum yeast for modulating colour, ethanol and major aroma compound contents in red wine
Moreno, J., Moreno-García, J., López-Muñoz, B., Mauricio, J. C., Martínez-García, T.
octubre 2016
A Contribution on the Elucidation of the Electrooxidation Mechanism of Gentisaldehyde on a Glassy Carbon Electrode
R. Estévez Brito; J.M. Rodríguez Mellado; A. Palma; M. Ruiz Montoya; R. Rodríguez-Amaro; and M. Mayén.
junio 2016
Functional analysis of stress protein data in a flor yeast subjected to a biofilm forming condition
Moreno-García, J., Mauricio, J. C., Moreno, J., García-Martínez, T.
mayo 2016
Effect of aging time, dosage and toasting level of oak chips on the color parameters, phenolic compounds and antioxidant activity of red wines (var. Fetească neagră)
Dumitri, D., Lopez de Lerma, N., Cotea, V., Catalin-Ioan, Z., Peinado, R.A.
mayo 2016
Stress responsive proteins of a flor yeast strain during the early stages of biofilm formation
Moreno-García, J., Mauricio, J. C., Moreno, J., García-Martínez, T.
abril 2016
Selection of aroma compounds for the differentiation of wines obtained by fermenting musts with starter cultures of commercial yeast strains
Vararu, F., Moreno-García, J., Zamfir, C. I., Cotea V. V., Moreno, J.
abril 2016
Flor Yeast: New Perspectives Beyond Wine Aging
Legras, J. L., Moreno-García, J., Zara, S., Zara, G., Garcia Martinez, T., Mannazzu, I. M., Mauricio, J. C., Coi, A. L., Zeidan, M. B., Dequin, S., Moreno J., Budroni M.
diciembre 2015
Oxidation of cumene hydroperoxide on glassy carbon electrodes in aqueous solution and its interaction with ascorbic and gallic acids
Estévez, Rafael; Rodríguez Mellado, JM; Mayen, Manuel.
octubre 2015
Proteins involved in wine aroma compounds metabolism by a Saccharomyces cerevisiae flor-velum yeast strain grown in two conditions
Moreno-García, J., García-Martínez, M.T., Millan, M.C., Mauricio, J.C., Moreno, J.
junio 2015
Determination of the state of charge of TCNQ0/− mixed-valence complexes based on a spectroscopic model. Application to thin films of electrocrystallised tetraethylammonium complexes
Lorenzo Gómez Camacho; José Miguel Rodríguez Mellado; Manuel Mayén;, Rafael Rodríguez-Amaro
mayo 2015
Natural sweet wine production by repeated use of yeast cells immobilized on Penicillium chrysogenum
García-Martínez, M.T., Moreno, J., Mauricio, JC., Peinado, R.
enero 2015
Grape musts differentiation based on selected aroma compounds using SBSE-GC-MS and statistical analysis
Vararu, F., Moreno -García, J., Cotea, V.V., Moreno, J.
marzo 2014
Determination of the Optimum Sun-Drying Time for Vitis vinifera L. cv. Tempranillo Grapes by E-nose Analysis and Characterization of Their Volatile Composition
Lopez De Lerma, N., Moreno, J., Peinado, R.Lopez De Lerma, N., Moreno, J., Peinado, R.
noviembre 2013
Biological aging status characterization of Sherry type wines using statistical and oenological criteria
Moreno-García, J., García-Martínez, T., Moreno, J., Millán, M.C., Mauricio, J.C.
julio 2013
NADH Electrocatalytic Oxidation on Gold Nanoparticle-Modified PVC/TTF-TCNQ Composite Electrode. Application as Amperometric Sensor
García-Pineda, I., Mayén, M., Rodríguez-Mellado, J.M., Rodríguez-Amaro, R.
julio 2013
Electrochemical behaviour of 3,5,6-trichloro-4-methyl-pyridine-2-carboxylic acid on mercury and carbon electrodes
Ruiz-Montoya, M., Mayén, M., Rodríguez-Amaro, R., Rodríguez-Mellado, J.M.
junio 2013
Application of a New Organic Yeast Immobilization Method for Sparkling Wine Production
Ogawa, M., García-Martínez, T., Bisson, L., Mauricio, J.C., Moreno, J., Moreno-García, J.
mayo 2013
Feasibility of an electronic nose to differentiate commercial Spanish wines elaborated from the same grape variety
López De Lerma-Extremera, MN., Bellincontro, A,. García-Martínez, MT., Mencarelli, F. Moreno, J.
abril 2013
In vitro and in vivo antioxidant activity of musts and skin extracts from off-vine dried Vitis vinifera cv. “Tempranillo” grapes
López De Lerma-Extremera, MN., Peinado, J., Peinado, R.A.
diciembre 2012
Volatile composition of partially fermented wines elaborated from sun dried Pedro Ximénez grapes
López De Lerma-Extremera, MN., García-Martínez, MT., Moreno, J., Mauricio, JC., Peinado, R.A.
noviembre 2012
New Biosensor for Phenols Compounds Based on Gold Nanoparticle-Modified PVC/TTF-TCNQ Composite Electrode
Sánchez-Obrero, G., Mayén, M., Rodríguez-Mellado, J.M, Rodríguez-Amaro, R.
marzo 2012
Electrochemical Determination of Glyphosate in Waters Using Electrogenerated Copper Ions
Pintado, S., Ruiz-Montoya, M., Rodríguez-Amaro, R.. Mayén, M., Rodríguez-Mellado, J.M.
febrero 2012
Sweet wines with great aromatic complexity obtained by partial fermentation of must from Tempranillo dried grapes
López De Lerma-Extremera, MN., García-Martínez, MT., Moreno, JJ.; Mauricio, JC. Peinado, R.
enero 2012
Use of electronic nose, validated by GC–MS, to establish the optimum off-vine dehydration time of wine grapes
López de Lerma-Extremera, MN., Bellincontro, A., Mencarelli, F., Moreno .J., Peinado, R.A.
enero 2012
Electrochemical Determination of the Glyphosate Metabolite Aminomethylphosphonic Acid (AMPA) in Drinking Waters with an Electrodeposited Copper Electrode
Pintado, S., Rodríguez-Amaro, R..Mayén, M., Rodríguez-Mellado, J.M.
septiembre 2011
Potential use of wine yeasts immobilized on Penicillium chrysogenum for ethanol production
García-Martínez, MT., Puig-Pujol, A., Peinado, R.A., Moreno, J., Mauricio, JC.
agosto 2011
Discrimination of sweet wines partially fermented by two osmo-ethanol-tolerant yeasts by gas chromatographic analysis and electronic nose
García-Martínez, MT., Bellincontro, A., López De Lerma-Extremera, MN., Peinado, R.A., Moreno, J.J., García-Mauricio, J.C, Mencarelli, F. Moreno, J.
abril 2011
Electrocatalytic Oxidation of Acetaminophen on a PVC/TTF-TCNQ Composite Electrode Modified by Gold Nanoparticles: Application as an Amperometric Sensor
Sánchez-Obrero, G., Mayén, M., Rodríguez-Mellado, J.M., Rodríguez-Amaro, R.
marzo 2011
Co-culture of Penicillium chrysogenum and Saccharomyces cerevisiae leading to the immobilization of yeast
García-Martínez, MT., Peinado, R.A., Moreno, J.J., García-García, I.,García-Mauricio, J.C.
febrero 2011
Evaluation of Commercial Active Carbons for the Removal of s-Triazine Herbicides from Waters
Rojas-Moreno, F., De La Fuente, M., Marín-Galvín, R., Mayén, M., Rodríguez-Mellado, J.M.
octubre 2010
Effect of Thermal Treatment and Oak Chips on the Volatile Composition of Pedro Ximenez Sweet Wines
Santiago-Hurtado, J.I., Lopez de Lerma, N., Moreno, J, Peinado, R.A.
mayo 2010
Synergistic antioxidant interaction between sugars and phenolics from a sweet wine
Peinado, J.; Lopez de Lerma, N.; Peinado, R. A.
septiembre 2009
A gold nanoparticle-modified PVC/TTF-TCNQ composite amperometric biosensor for glucose determination
Sánchez, G., Cano, M., ,Avila, JL., Mayen, M., Mena, ML., Pingarron, M., Rodríguez, R.
agosto 2009
Plasma Membrane Sterols Are Involved in Yeast’s Ability To Adsorb Polyphenolic Compounds Resulting from Wine Model Solution Browning
Márquez, M.T., Millán, C., Salmon, J.M
marzo 2009
Effect of Different Yeast Strains and Their Culture Conditions on the Prevention of Wine Model Solution Browning by Yeast Lees
Márquez, M.T., Millán, C., Souquet, J.M., Salmon, J.M
octubre 2008
Study of colour and phenolic compounds in two models of oxidative ageing for sherry type white wines
Ortega,A.F., G., Mayen, M., Medina, M.
abril 2008
A new, third generation, PVC/TTF–TCNQ composite amperometric biosensor for glucose determination
Cano,M., Ávila, JL, Mayén, M., Mena, M.L., Pingarrón, J., Rodríguez-Amaro, R..
febrero 2008
Effects of ADH2 Overexpression in Saccharomyces bayanus during Alcoholic Fermentation
Maestre, O.; García-Martínez, T., Peinado R.A; Mauricio J.C.
diciembre 2007
Antioxidant activity of musts from Pedro Ximénez grapes subjected to off-vine drying process
Peinado, J., Lopez de Lerma, N., Moreno, J.; Peinado, R.A.
diciembre 2006
Yeast biocapsules: A new immobilization method and their applications
Peinado, R.A., Moreno, J., Villalba, J.M., González, J.A., Ortega, J.M., García- Mauricio, J.C.
mayo 2004
Off-Vine Grape Drying Effect on Volatile Compounds and Aromatic Series in Must from Pedro Ximénez Grape Variety
Franco, M., Peinado, R.A., Medina, M., Moreno, J.
Propiedad Intelectual
junio 2011
Utilización de bio-capsulas de levadura como agentes fermentativos en la segunda fermentación alcohólica y su aplicación para la elaboración de vino espumoso y bebidas alcohólicas espumosas
García-Mauricio, Juan Carlos; Puig-Pujol, Anna; García-Martínez, María Teresa; Peinado-Amores, Rafael; López De Lerma-Extremera, María De Las Nieves; Moreno-Vigara, Juan Jose
junio 2009
Levadura vínica osmotolerante CECT 13014 y su aplicación en la producción y mejora de vinos dulces y la obtención de bioetanol
García-Mauricio, Juan Carlos; García-Martínez, María Teresa; Peinado-Amores, Rafael; Moreno-Vigara, Juan Jose
septiembre 2002
Levadura vínica osmotolerante CECT 13015 y su aplicación en la producción y mejora de los vinos dulces y la obtención de bioetanol
García-Mauricio, Juan Carlos; García-Martínez, María Teresa; Peinado-Amores, Rafael; Moreno-Vigara, Juan Jose
septiembre 2002
Procedimiento de obtención de biocápsulas de levadura, biocápsulas así obtenidas y aplicaciones
Peinado, R.; Garcia, J.; Moreno, J.; Ortega, J.; Medina, M.; Merida, J.; Millan, M.; Mayen, M.; Zea, L.; Moyano, M.; Valero E.; Muñoz, D.; López, M.; Maestre, O.
enero 2002
Nuevas aplicaciones de geles conteniendo levaduras inmovilizadas
Medina, M.; Merida, J.; Mayen, M.; Ortega, J.; Moreno, J.; Zea, L.; Moyano, M.; Millan, M.; Garcia, J.; López, M.; Muñoz Rodriguez, David; Berlanga Flores, Teresa; Maestre Delgado, Oscar; Peinado, R.
enero 1997
Dispositivo para la aceleración en el envejecimiento de vinos en condiciones semiaeróbicas
Medina, M.; Garcia, J.; Mayen, M.; Merida, J.; Millan, M.; Moreno, J.; Moyano, M.; Ortega, J.; Zea, L.
Proyectos I+D+i y Ayudas
julio 2020
Relación de la calidad de la uva, su microbiota levaduriana y la calidad del vino, con el pago vitícola
Moreno-Vigara, Juan José
junio 2020
Nuevos vinos espumosos y bebidas de baja graduación alcohólica a partir de uva Pedro Ximenez y la selección de levaduras autóctonas
Moreno-Vigara, Juan José
febrero 2020
Selección de levaduras vínicas autóctonas para la elaboración de vinos espumosos andaluces. Relación entre proteoma y volatiloma
María Teresa García Martínez, Moreno-Vigara, Juan José
febrero 2020
Metaproteómica y metabolómica de la microbiota involucrada en la producción de vinagre en cultivo sumergido a partir de diferentes sustratos
García Mauricio, Juan Carlos; García García, Isidoro
marzo 2018
Mejora de la elaboración del vinagre a través del estudio del microbioma y metaboloma. Influencia de las condiciones de acetificación
García Mauricio, Juan Carlos; Isidoro García García
diciembre 2014
Mejora de la formación de biocápsulas con levadura auto-inmovilizada para la elaboración de cava. Estudio proteómico y metabolómico
García-Mauricio, Juan Carlos
noviembre 2011
Biosensikit. Puesta apunto de sistemas de detección en métodos electroquímicos para el desarrollo de biosensores
Manuel Mayén Riego
marzo 2010
Caracterización y optimización de los sistemas de envejecimiento de vinos, brandies y vinagres de Andalucía (1 becario predoctoral)
García-Barroso, Carmelo
febrero 2007
Tratamiento para la eliminación de ácido glucónico en mostos de uva mediante una cepa de Schizosaccharomyces pombe
Moreno-Vigara, Juan Jose
Libros
enero 2009
Wine Chemistry and Biochemistry

enero 2003
Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (2nd Edition)

diciembre 2019
Premio Galileo concurso de ideas de negocio
Primer premio de la XII edición del concurso de ideas de negocio, concedido el día 11 de diciembre de 2019 por la Comisión del Programa Galileo de la OTRI
octubre 2019
Premio de la Universidad de Almería a la mejor exposición oral
Concedido el día 17 de octubre de 2019 por la Comisión del Panel Científico de Biotecnología Agroalimentaria y de Bioprocesos Agroindustriales del Congreso de jóvenes investigadores en Ciencias Agroalimentarias de la Universidad de Almería.
julio 2019
Premio extraordinario de doctorado de la UCO. Curso 2017-2018
Otorgado al Dr. Jaime Moreno García en pública competencia en el curso 2017/18 en el programa de doctorado: Biociencias y Ciencias Agroalimentarias
junio 2019
Premio Emilio Botín
Concedido el día 19 de julio 2019 por la Comisión del Banco de Santander, Santander Universidades y Campus de Excelencia Agroalimentario de Andalucía
febrero 2019
Premio a la mejor publicación 2018
La Sociedad Americana para la Enología y la Viticultura (ASEV) concede el premio a la mejor publicación de 2018 a un artículo del grupo de investigación adscrito al ceiA3 Viticultura y enología | AGR-146 de la Universidad de Córdoba.
mayo 2018
XXVIII Premio de investigación «José Luís Mesías Iglesias
XXVIII Premio de Investigación “José Luis Mesías Iglesias” que concede el Centro Universitario Santa Ana (Almendralejo, Badajoz) a la mejor investigación científica
enero 2013
XXIV Premio de investigación «José Luís Mesías Iglesias»
Premio Entregado en 2014 a las investigaciones presentadas en las XXXV Jornadas celebradas en 2013 al trabajo de investigación "Proteómica de una levadura de flor en dos condiciones distintas de etanol."
diciembre 2011
Premio de la Organización Internacional de la Viña y el Vino
Otorgado por la Comisión de Formación de la OIV a la mejor publicación en Enología del año 2010 al libro “Química Enológica”
enero 2002
XII Premio de investigación «José Luís Mesías Iglesias
XII Premio de Investigación “José Luis Mesías Iglesias” que concede el Centro Universitario Santa Ana (Almendralejo, Badajoz) a la mejor investigación científica
enero 1994
IV Premio de investigación «José Luís Mesías Iglesias
IV Premio de Investigación “José Luis Mesías Iglesias” que concede el Centro Universitario Santa Ana (Almendralejo, Badajoz) a la mejor investigación científica